Sun. May 22, 2022
ћирилица /latinica

Novi napredak Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Vebometriks rang listi

Izvor: FILTER

Univerzitet u Istočnom Sarajevu, prema najnovijim podacima svjetske Vebometriks rang-liste univerziteta, ostvario je napredak na poziciji univerziteta u Bosni i Hercegovini.

U odnosu na na izvještaj iz jula 2021. godine gdje se nalazio na 5. mjestu, prema rangiranju iz januara 2022. godine Univerzitet zauzima 3. mjesto od 48 rangiranih visokoškolskih ustanova iz Bosne i Hercegovine.

U odnosu na jul 2021. godine Univerzitet je zadržao 3.442. poziciju u svijetu. Ovo je do sada najbolja pozicija koju je Univerzitet ostvario na Vebometriks rang-listi za od kada je prvi put uvršten, posebno kada se uzme u obzir da je rangiranje obuhvatilo više od 31.000 univerziteta.

“Prilikom rangiranja se u obzir uzimaju tri indikatora – vidljivost univerziteta (50% ranga, odnosi se na broj eksternih linkova univerziteta), otvorenost (10% ranga; odnosi se na citiranost istraživača) i izvrsnost u naučnoistraživačkom radu (40% ranga, odnosi se na citiranost naučno-istraživačkih radova)”, saopšteno je sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Poboljšanje pozicije Univerziteta rezultat je velike posvećenosti i rada svih zaposlenih nastavnika i saradnika na Univerzitetu, posebno u oblasti nauke i istraživanja, navodi se u saopštenju.

Prvi na listi u svijetu su Univerzitet Harvard, Univerzitet Stenford i Masačusetski institut za tehnologiju, dok u Evropi, listu predvode Univerzitet Oksford, Kembridž i UCL Univerzitetski koledž u Londonu.   

Filter 2019