Sat. May 28, 2022
ћирилица /latinica

Kazna za vlasnike apartmana koji nisu registrovani 2.000 KM, a godišnji paušal 30 KM po krevetu

Izvor: FILTER

Iz Gradske uprava Istočno Sarajevo pozvaju vlasnike kuća za odmor, apartmana /stan na dan/ i soba za iznajmljivanje da, s ciljem legalnog obavljanja djelatnosti, izvrše registraciju i kategorizaciju objekata ukoliko to nisu do sada obavili ili je kategorizacija istekla.

“Da bismo izbjegli primjenu represivnih kaznenih mjera pozivamo lica koja, u okviru nepokretnosti čiji su vlasnici, pružaju usluge smještaja da podnesu zahtjev za određivanje kategorije kuće za odmor, apartmana ili sobe u okviru stambenog objekta čija je namjena izdavanje”, saopšteno je iz Gradske uprave.

Kako je pojašnjeno, fizička lica koja pružaju usluge smještaja u kući za odmor, apartmanu /stan na dan/ i sobi za iznajmljivanje dužna su da plaćaju godišnji paušalni iznos boravišne takse u iznosu od po 30 KM za svaki krevet /ležaj/ u objektu u kojem se pružaju usluge smještaja. Godišnji paušal potrebno je uplatiti na račun javnih prihoda Republike Srpske.

“Shodno Zakonu o ugostiteljstvu Republike Srpske i odluci o kategorizaciji ugostiteljskih objekata na području grada Istočno Sarajevo, novčanom kaznom do 2.000 KM može biti kažnjeno fizičko lice koje pruža usluge smještaja, a da prethodno nije izvršilo kategorizaciju predmetne nepokretnosti”, podsjećaju iz Gradske uprave.

Rješenje o kategorizaciji važi četiri godine i, nakon isteka tog perioda, mora se obnoviti.

Fizička lica koja pružaju usluge smještaja detaljnije informacije mogu dobiti na pisarnici Gradske uprave Istočno Sarajevo ili u gradskoj Turističkoj organizaciji, gdje mogu preuzeti i obrazac zahtjeva za kategorizaciju.

Filter 2019