Sun. May 22, 2022
ћирилица /latinica

Istraga o ubistvu sarajevskih policajaca: Tužioci tvrde da je prijećeno svjedocima

Izvor: Glas Srpske

Kantonalni tužioci Aida Topalović i Šejla Heljić tvrde da postoje informacije da su upućene prijetnje svjedocima u istrazi ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Tužioci su ovo istakli u Kantonalnom sudu u Sarajevu na ročištu za određivanje pritvora Marku Trifkoviću zvanom Žižan, koji je nedavno ponovo priveden kao osumnjičeni u ovom zločinu. Tužilac Topalović je zbog prijetnji svjedocima tražila isključenje javnosti sa ročišta, čemu se usprotivio branilac Dražen Zubak. Sudija Indira Jahić je zahtjev tužioca odbila.

Tužioci su obrazložili da traže da osumnjičeni Trifković bude smješten iza rešetaka, jer bi na slobodi mogao da prikrije dokaze, utiče na svjedoke, ponovi krivično djelo. 

Tvrde da bi njegovim puštanjem došlo do uznemirenja javnosti. S druge strane branilac osumnjičenog Dražen Zubak tvrdi da mu je uskraćeno pravo na odbranu, s obzirom na to da mu nisu dostavljeni dokazi. 

Advokat je napomenuo da istraga u ovom slučaju traje više od tri godine te je zatražio da se prijedlog tužilaštva za određivanje pritvora njegovom klijentu odbije kao nedopušten i neosnovan. 

Napomenuo je da je Trifković nedavno odlukom Suda BiH pušten iz pritvora uz ograničeno kretanje. Do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” Kantonalni sud Sarajevo nije odlučio o prijedlogu Tužilaštva da se Žižan pritvori.

Trifkovića su zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu sarajevskih policajaca uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu SIPA 2. februara nakon izlaska iz pritvora u kojem je bio zbog optužbi za krađu vozila u predmetu “Volan”. 

On je zbog ubistva policajaca privođen i prije dvije godine, ali nije optužen. Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je Trifković zločin počinio zajedno sa Aleksandrom Macanom i Savom Marinkovićem, koji se nalazi u Njemačkoj, gdje je zbog trgovine drogom pritvoren do 2024. godine. 

Macan je uhapšen krajem prošle godine zbog sumnje da je počinio zločin, a on se predao nakon što je bio u bjekstvu duže od mjesec. 

Policajci Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino polje, kada su zatekli ubice koji su pokušavali da ukradu “golf 62 na parkingu u Geteovoj ulici.

Filter 2019