Sat. May 28, 2022
ћирилица /latinica

Ima novca, nema dogovora: Kako riješiti problem vodosnabdijevanja?

Autor: FILTER/M.K.

Završen je sastanak rukovodstva opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo o problemu vodosnabdijevanja.

Dogovora među opštinama nema, a već je vrijeme za početak radova na priključenju novih izvorišta, što garantuje uredno snabdijevanje vodom tokom cijele godine.

Podsjećamo, priča o problemu vodosnabdijevanja kulminirala je u septembru prošle godine kada su na snazi bile redukcije. Tada je jasno rečeno da bez priključenja dodatnih izvorišta svake godine ovom dijelu Istočnog Sarajeva prijeti nestašica vode.

KP „Vodovod i kanalizacija“ je preduzeće u vlasništvu opštine Istočno Novo Sarajevo ali svoje usluge pruža i stanovnicima Istočne Ilidže. Po planu investicija oko 8 000 000 KM vrijedni su svi projekti kojima bi se obezbijedilo sigurno vodosnabdijevanje ali upravo tu se pojavljuje i problem.

Otvorena su pitanja može li Istočna Ilidža ući u vlasničku strukturu ili će formirati svoj vodovod? Ako ga formira zašto da Istočno Novo Sarajevo ulaže ako ta ulaganja onda neće biti potrebna?

Danas bez dogovora

Iz tog razloga je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić inicirao sastanak i ponudio nekoliko modela, ali dogovora među opštinama za sada nema.

„Prvi model je da se dogovorimo oko upravljačke strukture. Drugi je da Istočno Novo Sarajevo uđe u investiciju i investira osam miliona u rješavanje problema vodosnabdijevanja a da se, ako Istočna Ilidža formira preduzeće, Istočno Novo Sarajevo obešteti za iznos koji je bespotrebno uložilo. Treći model je da se, ako dođe do ulaganja, Istočna Ilidža obaveže da će kupovati određene količine vode kako ta investicija ne bi bila bespotrebna. Četvrti model je da Istočna Ilidža obezbijedi sredstva i riješi problem vodosnabdijevanja“, rekao je Katić nakon sastanka.

On poručuje da je riječ o opravdanosti ulaganja i zaštiti opštinskog novca. Kaže da ne želi da ulaže milione za obezbjeđenje dodatnih količina vode ako će susjedna opština onda osnovati svoj vodovod, jer stanovnicima Istočnog Novog Sarajeva su postojeće količine više nego dovoljne.

S druge strane načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović se poziva na zaštitu interesa svoje opštine kojoj je, kako tvrdi, Vodovod “otet” i to je rezultat loših zakona. Podsjeća da su davno komunalna preduzeća sa lokalnih prešla u vlasništvo republičkih organa, da bi 2012. bila vraćena i to opštinama u kojima su smještena. Tada je Vodovod, kao zajedničko preduzeća, pripao Istočnom Novom Sarajevu.

„Određena imovina koja se danas knjiži u kapitalu Vodovoda je upisana iako je imovina Istočne Ilidže. Po zakonu o komunalnim djelatnostima sve što se nalazi na teritoriji opštine pripada toj opštini. Pokušali smo rješavati probleme ali imamo ultimativna postavljanja stvari koja kažu – mi predlažemo ovo i nema mogućnosti kompromisa. A kompromis bi bila rekonstrukcija preduzeća, njegova dokapitalizacija ili bilo koji drugi oblik promjene vlasničke strukture koji bi uvažio opštinu Istočna Ilidža“, kaže Božović.

Udio u Vodovodu ili novo preduzeće?

Upitan da li je Istočna Ilidža bliže zahtjevu da uđe u vlasničku strukturu preduzeća ili da osnuje svoje, Božović odgovara – “postoji mogućnost i način za dogovor ali mora da postoji politička volja da se uvaži ono što je Istočna Ilidža unijela u preduzeće”. Isto tako, dodaje, imaju pravo da razmišljaju o tome da li im se više isplati da osnuju svoje preduzeće.

„Da li će se formirati preduzeće ili neće zvisi od Studije koja će to pokazati. Do tada Vodovod ne može da ne isporučuje vodu stanovnicima Istočne Ilidže. O tome samo mi možemo odlučiti kada donesemo odluku da to preduzeće više nije pravni sljedbenik Vodovoda u Srpskoj Ilidži osnovanog 1994. Tada oni imaju osnov da nama prodaju vodu. Hoćemo li je mi kupiti od njih, kako su predložili, ili iz nekih drugih izvora, to će pokazati Studija. Mi predlažemo da je radimo zajedno i da to bude osnov za zajednički način funkcionisanja”, pojašnjava Božović.

Katić poručuje da je ova izjava domen politike. Kaže da dok Istočno Novo Sarajevo pokušava da riješi problem, Istočna Ilidža se vraća u 90-e.

„S naše strane je rješavanje problema dovođenje vode, investiranje od strane opštine i samo sigurnost da nismo bespotrebno ulagali”, navodi Katić.

Radovi moraju početi

Kako je direktor Vodovoda Ljubiša Lalović istakao, preduzeće je već spremno za investicije i kaptiranje novih izvora i sa tim treba početi odmah.

Ukoliko stanje ostane isto i ne bude dogovora, a ne krene se sa investicijama, nema garancije da redukcija neće biti i ove godine.

Oba načelnika slažu se u jednom – građane ne zanima način na koji će se opštine dogovoriti, važno im je sigurno vodosnabdijevanje. Upravo zato najavili su novi sastanak za sedam dana a kako obojica kažu obje strane moraju biti spremne na kompromis.

Filter 2019