Sat. May 28, 2022
ћирилица /latinica

Zbog nezakonite smjene Nade Badnjar Grad platio više od 20 hiljada KM

Izvor: princip.news

Gradska uprava Istočno Sarajevo isplatila je 21.293,83 KM nekadašnjoj načelnici gradskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Nadi Badnjar zbog njenog nezakonitog razrješenja i prestanka radnog odnosa u vrijeme gradonačelnika Nenada Vukovića i predsjednika Skupštine grada Miroslava Lučića.

Prema saznanjima portala princip.news, Nada Badnjar, koja je na poziciju načelnika gradskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti imenovana 2017. godine kao kadar PDP-a, odbila je u decembru 2020. godine da podnese ostavku kako bi SDS i PDP prepustili mjesta načelnika gradskih odjeljenja DNS-u, što je bio uslov da ova stranka podrži SDS i PDP u formiranju skupštinske većine na nivou Grada Istočno Sarajevo.

Ona je razriješena dužnosti načelnika odjeljenja na osnovu skupštinske odluke od 8. decembra 2020. godine koju je potpisao predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić, a potom joj je rješenjem tadašnjeg gradonačelnika Nenada Vukovića od 24. decembra 2020. godine prestao radni odnos zaključno sa 9. decembrom te godine.


Badnjareva se nakon toga obratila Odboru za žalbe, koji je usvojio njenu žalbu i potvrdio da je rješenje o prestanku njenog radnog odnosa nepotpuno i nije zasnovano na zakonu. U tom rješenju nije naveden razlog prestanka radnog odnosa, kao ni u prethodnoj odluci Skupštine grada o njenom razrješenju.

Iako su ostali načelnici odjeljenja podnijeli ostavke, izuzev načelnika Odjeljenja za finansije, i tako svoja mjesta prepustili kadrovima DNS-a, SDS, PDP i DNS nisu uspjeli da obezbijede skupštinsku većinu, nego je to učinio SNSD sa svojim koalicionim partnerima.

SUMNJE U FALSIFIKOVANJE SKUPŠTINSKE ODLUKE

U ovom slučaju posebno je zanimljiva činjenica da su Odbor za žalbe Grada Istočno Sarajevo i skupštinska služba na čelu sa novim predsjednikom Skupštine grada Brankom Koromanom pronašli dvije različite odluke koje se odnose na imenovanje Badnjarove 2017. godine, a koje su zavedene pod istim brojem, od kojih nijedna nije stavljena van snage.

Izvor iz Skupštine grada kaže da se sumnja da su tadašnje gradske vlasti u decembru 2020. godine, kada je Badnjareva odbila da podnese ostavku, napisale novu odluku o njenom imenovanju 2017. godine u kojoj nije pisalo vremensko ograničenje mandata i tu odluku „podmetnule“ umjesto one koja je zaista donesena 2017. godine i objavljena u „Službenim novinama Grada Istočno Sarajevo“, smatrajući da će na taj način sebi olakšati posao kada je riječ o njenoj smjeni.

NOVA GRADSKA UPRAVA POSTUPILA PO PREPORUCI ODBORA ZA ŽALBE

Aktuelna gradska vlast postupila je po preporuci Odbora za žalbe i poništila nezakonitu odluku o razrješenju Badnjareve, te joj izmirila sva dugovanja i obaveze nastale po osnovu nezakonitog prestanka radnog odnosa.

Filter 2019