Wed. May 25, 2022
ћирилица /latinica

Željko Samardžija: Instrukcija Turkovićeve klasičan politički bezobrazluk

Izvor: SRNA

Otvoreno pismo srpskih diplomata samo je prvi korak, a već naredni biće zahtjev za smjenu ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković, jer nametanje nepostojećeg praznika nije samo provokacija, već i klasičan politički bezobrazluk, izjavio je Srni amabasador BiH u Moskvi Željko Samardžija.

Samardžija je rekao da je takva instrukcija apsolutno neprihvatljivo za Republiku Srpsku i srpske kadrove u zajedničnim institucijama i diplomatsko-konzularnoj mreži.

On je ocijenio da je nametanje datuma kojim je počeo tragičan građanski rat u BiH kao “obilježavanje zajedničkog praznika” zaista tragikomično.

To je, dodao je, i dokaz političke nemoći i nespremnosti da se uspostavi funkcionalna državna zajednica zasnovana na ravnopravnosti njenih naroda, ali i naglašene unitarističke ambicije stranke koju predstavlja ministarka Turković.

Prema njegovim riječima, otvoreno pismo srpskih diplomata je samo prvi korak, a već naredni biće zahtjev Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH da zbog protivzakonitog i neustavnog djelovanja ministarke inostranih poslova i pri tome zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara za njenu smjenu i povlačenje s mjesta šefa diplomatije.

“Ona svojim djelovanjem dovodi do evidentnih podjela u diplomatsko-konzularnoj mreži što može dovesti do potpune blokade rada diplomatske mreže BiH”, zaključio je Samardžija.

Srpski ambasadori i generalni konzuli BiH uputili su otvoreno pismo ministru inostranih poslova u Savjetu ministara Biseri Turković u kojem je obaviještavaju da neće prihvatiti njenu instrukciju i obmanjivati zemlje prijema, lažno im tumačeći dan kada je počeo tragični sukob u BiH kao nepostojeći državni praznik.

Filter 2019