Tue. May 24, 2022
ћирилица /latinica

Dr Turuntaš upozorava na tumore kože i faktore rizika

Izvor: FILTER

„Poslednjih nekoliko godina svjedoci smo znatnog porasta tumora kože. Iako su se ovi tumori nekada isključivo povezivali sa ljudima starije životne dobi, u posljednje vrijeme se pojavljuju i kod mlađih osoba pa je samim tim neophodno podići nivo svijesti i znanja o tumorima kože u opštoj populaciji“, istakla je specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, dr Nataša Turuntaš.

Ona je pojasnila da, kao i tumori drugih tkiva, tumori kože po bazičnoj podjeli mogu biti dobroćudni i zloćudni i da ih je nekada  teško razlikovati bez konačne patohistološke dijagnoze.

„Dobroćudne tumore karakteriše jasna ograničenost, spor i ekspanzivan rast, za razliku od zloćudnih koji rastu brzo, nejasno su ograničeni, vrše invaziju na okolna tkiva i šalju metastaze.  I jedni i drugi mogu biti pigmentisani i nepigmentisani“, naglasila je dr Turuntaš.

Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije smatra da, s obzirom na agresivnost i nepredvidivost melanoma, poseban akcenat treba staviti na prevenciju njihove pojave.

Prema njenim riječima, najčešći faktori rizika koji dovode do pojave tumora kože su genetska predispozicija, izloženost UV zračenju, osobe sa većim brojem mladeža na koži (više od 50), osobe svijetle boje kože i očiju.

„Samopregledi i pregledi od strane članova porodice preporučuju se jednom mjesečno. Ukoliko pigmentisana promjena privlači pažnju posmatrača, bilo da je došlo do promjene boje, oblika, veličine, izraženog svraba i pojave spontanog krvarenja, obavezno se savjetuje pregled specijaliste plastične hirurgije ili dermatologije“, zaključuje dr Turuntaš.

Filter 2019