Wed. May 25, 2022
ћирилица /latinica

Dr Golijanin: Broj oboljelih od malignih bolesti u stalnom porastu

Izvor: FILTER

Broj osoba oboljelih od malignih bolesti je u stalnom porastu, a u Republici Srpskoj jedna petina stanovništva umire od karcinoma.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv karcinoma, specijalista interne medicine, supspecijalista internističke onkologije, dr Zdravka Golijanin iz Bolnice “Srbija” govori o ovoj temi.

“Najčešći malignitet kod muškaraca je karcinom pluća, dušnika i bronha, a karakteriše ga visoka incidenca i visok mortalitet. Kod žena je karcinom dojke vodeći uzrok obolijevanja i smrti. Karcinom debelog crijeva i rektuma su na drugom mjestu kao uzrok obolijevanja od karcinoma i kod muškaraca i kod žena, dok su na trećem mjestu karcinom prostate kod muškaraca i karcinom grlića materice kod žena“, naglasila je dr Golijanin.

Napominje da je većina karcinoma rezultat izloženosti brojnim različitim faktorima rizika. Osnovni pristup u kontroli malignih bolesti predstavljaju preventivne mjere na polju sprečavanja njihovog nastanka. Iako se neki uzročnici malignih bolesti kao što je nasljedna predispozicija ne mogu izbjeći, oko jedne trećine slučajeva karcinoma se može spriječiti smanjenjem faktora rizika koji se odnose na ponašanje i ishranu.

Po njenim riječima, kao mjere primarne prevencije, savjetuje se prestanak pušenja, konzumiranje zdrave hrane, redovna fizička aktivnost, održavanje normalne tjelesne težine, izbjegavanje konzumiranja alkohola, izbjegavanje prekomjernog izlaganja suncu, zaštita od pojedinih virusnih i bakterijskih infekcija kao što su humani papiloma virus, virus hepatitisa B i heliko bakterija, poštovanje zdravstvenih i sigurnosnih uputstava na radnom mjestu i odgovorno ponašanje.

“Kao mjere sekundarne prevencije preporučuju se samopregledi dojki, te redovni mamografski pregledi ženama starijim od 40 godina, a naročito između 50 – 70 godine života, redovni ginekološki pregledi i PAPA testiranje od 25 – 65 godine, testiranje stolice na skriveno krvarenje od 50 – 75 godine i samopregledi kože i za muškarce i žene”, dodaje dr Golijanin.

Muškarcima iznad 50 godina preporučuje se jednom godišnje digitorektalni pregled i tumor marker za karcinom prostate, naročito ako postoji genetska predispozicija. Takođe, redovni ultrazvučni pregled i tumor marker za karcinom jetre za oboljele od hepatitisa B i sa cirozom jetre.

“Ukoliko dođe do razvoja bolesti ishod je moguće poboljšati ranim otkrivanjem i adekvatnim liječenjem i rehabilitacijom”, zaključuje dr Zdravka Golijanin.

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se broj oboljelih od karcinoma povećati sa 19,3 miliona u 2020. godini na 28,4 miliona u 2040. godini, dok će broj umrlih porasti sa 10,0 miliona na 16,4 miliona godišnje.

Svjetski dan borbe protiv karcinoma u svijetu se svake godine obilježava 4. februara kao jedinstvena inicijativa za borbu protiv ove globalne epidemije. Ovu inicijativu pokrenula je Međunarodna unija za borbu protiv karcinoma uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije i drugih zdravstvenih organizacija.

Filter 2019