Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /latinica

Depoziti građana u svim bankama su sigurni, ne prijeti propadanje ni Sberbanke

Izvor: Glas Srpske

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine obavještava javnost da građani – korisnici Sberbank dd Sarajevo i Sberbank ad Banja Luka nemaju razloga za brigu.

Iz spomenutog udruženja naglašavaju da građani ne trebaju brinuti jer ruskog elementa u obje Sberbanke u Bosni i Hercegovini više nema, obzirom da su Agencije za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske preuzele upravljanje Sber bankama u oba entiteta.

Ovom odlukom prekinuta je veza s ruskim vlasnikom i eventualno propadanje Sberban Europe neće imati nikakav uticaj na rad Sber banaka u BiH.

Obje Sberbanke u Bosni i Hercegovini su izuzetno finansijski vitalne, dobro kapitalizovane i vrlo likvidne, stoga klijenti ovih banaka nemaju razloga za zabrinutost.

“Svjesni smo i razumijemo nervozu i strah građana u ovakvoj situaciji kada je prisutna prijetnja miru u Evropi, i jasno je da se to odražava na sve građane i razmišljanje o ličnoj sigurnosti. Sve banke u Bosni i Hercegovini, bez obzira na dešavanja u svijetu, posluju nesmetano, u skladu sa bh. regulativom, te nema potrebe za bilo kakvim reakcijama građana, poput podizanja novca sa računa“, istakao je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka u Bosni i Hercegovini, te naglasio da je Udruženje u stalnom kontaktu sa regulatorima i cjelokupnim bankarskim sektorom i da pomno prate sva dešavanja.

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine pozdravlja blagovremenu reakciju regulatornih tijela koja su jučerašnjom odlukom preduprijedila da nastane bilo kakva šteta po finansijski sektor Bosne i Hercegovine.

Filter 2019