Wed. May 25, 2022
ћирилица /latinica

DEMOS: Posjete groblju Mali Zejtinlik uvrstiti u nastavni plan i program

Izvor: FILTER

Predsjedništvo Demokratskog saveza DEMOS podržalo je danas inicijativu Regionalnog odbora Sarajevsko-romanijske regije za pokretanje zvanične inicijative za uvršatavanje posjete vojničkom groblju Mali Zejtinlik na Sokocu u nastavni plan i program osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj. Klub poslanika DEMOS-a u NS Republike Srpske uputiće ovu inicijativu nadležnim institucijama.

Kako je saopšteno iz Regionalnog odbora DEMOS-a Sarajevsko-romanijske regije, godina u kojoj obilježavamo 30. godina od osnivanja Republike Srpske, prilika je da se isprave propusti koje smo, na polju razvoja nacionalne svijesti i kulture sjećanja, napravili u proteklom periodu.

“Groblje Mali Zejtinlik na Sokocu vječna je kuća za 955 srpskih boraca koji su u proteklom ratu, braneći svoja ognjišta, živote položili u temelje Republike Srpske. Prosječna starost sahranjenih boraca je 25 godina, zbog čega Regionalni odbor Sarajevsko-romanijske regije smatra da je i potrebno i poučno da priču o njima čuju naši najmlađi naraštaji, koji će čuvati sjećanje na njih i njihovu žrtvu”, saopšteno je iz Regionalnog odbora DEMOS-a Sarajevsko-romanijske regije.

Iz ovog odbora podsjećaju da su mladi vojnici živote položili na sarajevskom ratištu, koje je poznato kao jedno od najtežih u tim ratnim godinama.

“Upravo zbog toga, kao nosioci političkih funkcija i uloga, smatramo obavezom da baš mi budemo ti koji će inicirati da priču o njima čuju djeca i mladi iz svih krajeva Republike Srpske”, dodaje se u saopštenju.

Iz DEMOS-a ističu i to da smo “danas svjedoci raznih opstrukcija od strane i komšija i svjetskih moćnika i smatramo da baš zbog onih koji žele da Srpske nema, mi priču o njenim sinovima pričamo još češće, glasnije i ponosnije”.

“Uzimajući u obzir da je groblje Mali Zejtinlik građeno po uzoru na groblje Zejtinlik u Solunu, koje je posvećeno srpskim dobrovoljcima stradalim na Solunskom frontu, koje naši učenici posjećuju prilikom školske ekskurzije u Grčkoj, Regionalni odbor Sarajevsko-romanijske regije smatra da je i opravdano i potrebno posjetu Malom Zejtinliku uvrstiti u nastavni plan i program osnovnih i srednjih škola”, stoji u saopštenju DEMOS-a.

Filter 2019