Sat. May 28, 2022
ћирилица /latinica

Darko Elez želi da služi kaznu u Srbiji

Izvor: SRNA

Darko Elez, koga je Sud BiH kao člana organizovane kriminalne grupe osudio na 15 godina zatvora, podnio je posredstvom Ministarstva pravde u Savjetu ministara molbu da kaznu izdržava u Srbiji, potvrdio je Srni njegov branilac advokat Senad Kreho.

“Koliko sam ja u toku, Ministarstvo pravde je Srbiji već poslalo našu molbu i očekujemo odgovor. Sve se odvija u skladu sa ugovorom između Srbije i BiH i mislim da tu neće biti ništa sporno”, rekao je Kreho.

Navodeći da Elez ima državljanstvo Srbije i BiH, Kreho očekuje da će Elezova molba biti uvažena jer “ima pravo na to”.

Molbu za izručenje Srbiji Elez je podnio čim su se stekle zakonske mogućnosti za to, odnosno kada su pravosudni organi BiH obustavili istragu koja je protiv njega pokrenuta zbog sumnje da je 2018. i 2019. u Istočnom Sarajevu učestvovao u dva ubistva, iznudi, zastrašivanju i drugim krivičnim djelima.

Elez uhapšen je 21. decembra 2020. godine po Interpolovoj potjernici i izručen BiH radi suđenja u predmetu “Lutka”.

Bilo mu je oduzeto srbijansko državljanstvo koje mu je odlukom Upravnog suda vraćeno.

Darko Elez /41/ je 10. novembra prošle godine u cijelosti priznao krivicu i osuđen je na 15 godina zatvora za krivična djela za koja ga tereti optužnica u predmetu “Lutka”.

Za Eleza je predložena kazna od 15 godina zatvora, kao najstroža kazna u okviru sporazumnog priznanja krivice za organizovani kriminal u istoriji Tužilaštva i Suda BiH.

Sud BiH je nakon razmatranja prihvatio sporazum i osudio optuženog na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, čime je predmet “Lutka” u potpunosti pravosnažno okončan.

Eleza je potvrđena optužnica iz slučaja “Lutka” teretila za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela među kojima su teška ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine.

Filter 2019