Wed. Dec 7, 2022
ћирилица /latinica

Grad zvanično preuzeo MOFAS

Autor: FILTER/M.K.

U petak je potpisan ugovor o kupovini 51 % udjela u MOFAS-u, čime je Grad Istočno Sarajevo postao većinski vlasnik ovog preduzeća. Preostalih 49% ima Vlada RS.

“Postali smo vjerovatno jedina Gradska uprava u našem okruženju koja je vlasnik jednog privrednog subjekta”, poručio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, koji je dužnost preuzeo prije tačno godinu dana.

Nakon iskazane namjere Gradske uprave da preuzme MOFAS, preduzeće kome je prijetio stečaj, stigla je podrška Vlade RS za kupovinu udjela.

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo 25. novembra prošle godine donijeli su odluku o formiranju Javnog preduzeća “Direktne investicije grada Istočno Sarajevo” /DIGIS/.

Upravo ovo Javno preduzeće preuzelo je 51 % MOFAS-a. Naime, Grad je doznačeni novac od Vlade, u formi pozajmice, uplatio DIGIS – u za kupovinu većinskog udjela od privatnika koji su imali 51 %.

“Veoma često čujemo da neko pita zašto se ne grade fabrike, zašto se ne radi u tom pravcu. Evo, mi smo učinili jedan hrabar potez, uz podršku odbornika Skupštine grada Istočno Sarajevo. Sada nam preostaje daleko teži dio posla – da reorganizujemo preduzeće i nastavimo proces proizvodnje, obezbijedimo tržište i stabilnost rada”, naveo je Ćosić.

Inače, DIGIS je registrovan za više djelatnosti u oblastima proizvodnje, prerade i trgovine. Planirano je da bude jedan od akcionara u preduzećima koja bi se osnovala sa privatnim sektorom.

Plan je, potvrdio je gradonačelnik, da se identifikuje 30 privatnih preduzeća koja bi zajedno sa DIGIS-om krenula u osnivanje akcionarskih društava u različitim privrednim granama poput turizma, prehrambene i drvne idustrije.

“Gradska uprava pokazala da je opredijeljena da putem svog preduzeća „Direktne investicije Grada Istočno Sarajevo“ – „DIGIS“ podrži metalsku industriju, kao i druge segmente privrednog života. Da nismo reagovali na ovakav način, danas bi u našem gradu imali ovo preduzeće u stečaju, radnike bez posla i vrijednu imovinu preduzeća prepuštenu odlučivanju faktora koji su izvan djelokruga naše lokalne zajednice, ali i Vlade Republike Srpske”, objasnio je Ćosić.

Filter 2019