Tue. May 24, 2022
ћирилица /latinica

Godina od početka imunizacije u RS: Vakcinisano 40% stanovnika, najviše vjeruju „sinofarmu“

Izvor: Glas Srpske

Pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske epidemiolog Jela Aćimović rekla je da je prošla godina od kako je počela vakcinacija u RS i da je u tom periodu skoro 75.000 građana primilo buster dozu te je naglasila da je u Srpskoj oko 40 odsto vakcinisanih.

-Taj 12. februar prošle godine bio je posebno optimističan dan. Od tada do danas zdravstvenim ustanovama uputili smo više od 750.000 doza – rekla je Aćimovićeva.

Dodala je da to nije obuhvat kome su se nadali ali da su opet zadovoljni.

-Zadovoljni smo što smo na vrijeme obezbijedili vakcine, šest vrsta, čime ne mogu da se pohvale sve zemlje-rekla je Aćimovićeva.

Kazala je da nije bilo lako ni obezbijediti uslove za čuvanje vakcina ali je Srpska i u tome uspjela.

Sumirajući sve aktivnosti u proteklom periodu istakla je da su zdravstvene ustanove uprkos velikom obimu posla uspjele da izdvoje kapacitete i da edukuju kadar da se sprovodi vakcinacija.

Aćimovićeva je kazala da je najviše dato „sinofarm“ vakcina – skoro 39 odsto, zatim „sputnjik ve“ te „fajzera“.

Najveći broj vakcina dat je u starosnoj grupi od 65 do 79 godina i oni su i najosjetljivija kategorija. Na drugom mjestu su stariji od 80,  a potom radno sposobno stanovništvo.

-Buster dozu primila je već četvrtina starijih od 65- rekla je Aćimovićeva

Aćimovićeva je kazala da su u većem procentu na vakcinaciju dolazile žene.  Gledano po lokalnim zajednicama najveći procenat vakcinisanih – oko 42 odsto ima Foča.

Aćimovićeva je rekla da još nema zvaničnih preporuka za uvođenje četvrte doze vakcine.

Na pitanje koliko je vakcina propalo rekla je da je najviše propalo vakcina „astra zeneka“, te određena količina „moderna“ vakcine i nešto malo „sinovaka“ i „sputnjika“.

-Tim vakcinama je istekao – naglasila je Aćimovićeva.

Istakla je da je za 24 časa infekcija potvrđena kod 154 osobe, a kod 19 njih potvrđena je reinfekcija. Aćimovićeva naglašava da pada i broj hospitalizovanih te da je trenutno oko 500 hospitalizovanih  od kojih 47 na respiratoru.

Na pitanje da li se stopa smrtnosti smanjila potvrdila je da je smrtnost u ovom talasu bila nešto niža nego ranije.

– Oni koji imaju hronične bolesti jako teško prolaze i sa omikronom- rekla je Aćimovićeva naglasivši da ne treba olako shvatati poruke da je ovo blaži soj virusa.

Napominje da je većina procjena do sada  promašila tako da „više volimo da pratimo situaciju a ne da procjenjujemo“.

-Više puta smo slavili kraj neopravdano. Pratimo sve i nadamo se da neće biti značajnih mutacija. To bi onda mogao biti kraj pandemije – rekla je Aćimovićeva.

Govoreći o vakcinaciji djece  u Srpskoj, Jela Aćimović napomenula je da  djecu stariju od 12 godina vakcinišu „fajzerovom“ vakcinom.

Na pitanje da li djeca i dalje treba da nose maske na časovima Aćimovićeva je rekla da Institut nije mijenjao mjere, pojasnivši da je preporuka da se nose maske ali da one nisu obavezne za đake do četvrtog razreda.

Filter 2019