Wed. Aug 17, 2022
ћирилица /latinica

Šta je istina o blokadi računa Doma zdravlja Istočno Sarajevo?

Izvor: FILTER/M.K.

Direktor Doma zdravlja Istočno Sarajevo Dejan Šešelj uputio je jutros apel rukovodstvu grada, te opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža da se što hitnije uključe u rješavanje problema ove zdravstvene ustanove.

On je u izjavi Srni naveo da je Domu zdravlja blokiran račun zbog neizmirenih obaveza za grijanje.
Šešelj je izjavio Srni pojasnio da je firma “Toplane” iz Istočnog Novog Sarajeva tužila Dom zdravlja jer joj je ova zdravstvena ustanova dužna za proteklih godinu i po dana 100.953 KM, te dodao da je sa računa Doma zdravlja odmah skinuto 38.000 KM, koje su bile planirane za kupovinu reagenasa i materijal za rendgen.

Šešelj dalje kaže da su povećani troškovi za kupovinu reagenasa za laboratoriju, te podrške rendgen aparata koji je projektovan da snimi 25 osoba dnevno, a nekada ih je bilo i 150.

“Kovid 19 traje predugo, već dvije godine, tako da smo se odlučili da naši građani što manje trpe, a što je dovelo do gomilanja obaveza Doma zdravlja prema Toplanama“, pojasnio je direktor i podsjetio da se ova zdravstvena ustanova finansira iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

On je naglasio da bi sredstva Fonda za januar mogla biti umanjena zbog potrošnje lijekova, čiji se iznos odbija od cjelokupne tranše namijenjene Domu zdravlja, a što se obračunava u ovom periodu.

“Apelujem na osnivače, opštine Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, ali i na grad Istočno Sarajevo, da se što hitnije uključe u rješavanje našeg problema”, istakao je Šešelj, te dodao da je sa njihovim problemom upoznato i nadležno ministarstvo.

Šešelj je naglasio da su zaposleni u Domu zdravlja u posljednje dvije godine preumorni, jer zbog virusa korona rade i po dvije smjene, te dodao da se ovakvim postupkom “Toplana” dovode u pitanje i plate zaposlenih radnika.

Sa druge strane direktor “Toplana” Dejan Berjan podsjeća da Toplane nisu isključile grijanje Domu zdravlja, a blokirao ih je nadležni Privredni sud.
On tvrdi da nije bilo drugog načina da Toplane naplate dug.

“Toplane su tužile Dom zdravlja još u septembru 2021. godine, tj. prije početka grejne sezone, zbog duga za grijanje koji se odnosi na 19 neplaćenih računa. (75.537,10 KM).
Toplane ni u jednom trenutku nisu željele da ugroze funkcionisanje Doma zdravlja i nismo mogli znati da će Privredni sud blokadu izvršiti 31.12. u vrijeme praznika”, navodi Berjan.

Blokadom je sa računa Doma zdravlja skinuto 38.228,32 KM, (koji se odnosi na kamate i dio duga) ali na sastanku sa upravom Doma zdravlja i jednim od osnivača odnosno načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo Jovanom Katićem postignut je dogovor, kaže Berjan.

“Vansudsko poravnanje je potpisano još 05. januara i time je omogućeno Domu zdravlja da preostali dug u iznosu od 62.725 KM plaća u 30 mjesečnih rata a račun Doma zdravlja je odblokiran. Znamo da je situacija zbog kovida vrlo teška i složena, ali smo bili prinuđeni na ovaj potez, jer uprava Doma zdravlja nije imala sluha  niti razumijevanja za dug prema Toplanama”, ističe direktor Toplana.

Berjan poručuje da je i u tom preduzeću, koje nije na budžetu kao Dom zdravlja, situacija teška te da imaju obaveze prema dobavljačima koje moraju redovno izvršavati.

Filter 2019