Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Šef njemačke mornarice podnio ostavku poslije izjava o Putinu i Rusiji

EPA-EFE/Bernd Wuestneck / POOL

Izvor: Nedeljnik/Beta

Šef njemačke mornarice Kaj-Ahim Šenbah podnio je ostavku na svoju funkciju poslije spornih izjava o krizi u Ukrajini, objavio je sinoć portparol ministarstva odbrane.

Viceadmiral koji je, između ostalog, ocijenio kao glupost ideju da Rusija hoće da zauzme Ukrajinu, napušta funkciju, a odluka stupa na snagu odmah, rekao je portparol za Frans pres.

Njegova izjava izazvala je diplomatsku oluju u vrijeme kada Njemačka i njeni zapadni saveznici nedeljama upozoravaju na opasnost od ruske invazije u Ukrajini.

On je govorio na sastanku jednog instituta koji je održan u petak u Nju Delhiju i čiji sadržaj je kružio na društvenim mrežama.

“Lako je dati mu poštovanje koje traži i koje vjerovatno zaslužuje”, rekao je viceadmiral govoreći o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

On je između ostalog ocijenio da Krimsko poluostrvo koje je Rusija pripojila 2014.godine otišlo i da se neće vratiti pod upravu Ukrajine, što je izazvalo bijes Kijeva. To je izjava koja je takođe potpuno suprotna od stava njegove zemlje koja traži vraćanje Krima Ukrajini.

Viceadmiral je počeo da izražava žaljenje danas popodne navodeći da su mu izjave bile “nepromišljene” i da su bile greška.

Međutim one su izazvale mini diplomatsku krizu sa Ukrajinom koja je popodne pozvala njemačkog ambasadora na razgovor pošto su izjave smatrane potpuno neprihvatljivim.

U saopštenju objaveljenom sinoć, ovaj 56-godišnji visoki vojni zvaničnik koji je do sada imao besprijekornu karijeru prema njemačkim medijima, rekao je da je podnio ostavku ministarki odbrane Kristin Labreht da bi izbjegao dodatne štete njemačkoj mornarici i iznad svega državi Njemačkoj.

Filter 2019