Fri. Jan 28, 2022
ћирилица /latinica

Hoće li Makedonac ostati iza rešetaka? – Ko je naručio brutalnu likvidaciju i šta se zaista dešavalo na pumpi u Istočnom Sarajevu?

Izvor: Oslobođenje

Odbrana Aleksandra Mičića zvanog Aco Makedonac smatra da Tužilaštvo “skreće pažnju sa stvarnih događaja”.

Advokatica Lejla Čović, koja zastupa Aleksandra Mičića zvanog Aco Makedonac, uložila je žalbu Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu na odluku da se njenom branjeniku odredi mjera pritvora. Kao razloge je navela “pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i bitne povrede odredbi krivičnog postupka”. On se tereti da je akter vatrenog obračuna koji se odigrao u noći između 1. i 2. januara ove godine na parkingu u Hilandarskoj ulici kod benzinske pumpe Brčko gas.

“Odbrana osumnjičenog Mičića smatra da ne postoje razlozi za mjeru pritvora, kao najstrožiju mjeru obezbjeđenja prisustva osumnjičenog i stoga predlaže da se pritvor prema osumnjičenom odmah ukine i on pusti na slobodu”, kaže Čović.

“Nije nam jasno zašto je Sud prihvatio prijedlog Tužilaštva i 9. januara odredio pritvor Mičiću zbog toga što je, navodno, pucao Sikimi u leđa. Za to nema nijedan dokaz. Umjesto da istražuje ko je naručio Mičićevo ubistvo, Tužilaštvo istražuje Mičića i tako skreće pažnju sa stvarnih događaja. Nakon čak osam dana postupajući tužilac (vjerovatno usljed nečijih pritisaka) odlučio je da podnese prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv Mičića zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju izvršeno usljed naročito olakšavajućih okolnosti, čime mijenja sve činjenice utvrđene u ovom predmetu. Tužilaštvo odjednom tvrdi da je Mičić pucao u Sikimu tek nakon što je on počeo da bježi, i to da ga je četiri puta upucao u leđa. Međutim, medicinski nalazi govore o samo dvije prostrelne rane i to u predjelu stomaka, zbog čega je Sikimi operisana slezena i druga rana u predjelu nadlaktice. Iz bilo kojeg medicinskog nalaza nema podataka da je Sikima upucan u leđa, a kamoli četiri puta, kako to Tužilaštvo tvrdi. Nije jasno zbog čega i po čijem nalogu radi”, konstatuje advokatica Čović koja dodaje da postoje brojni dokazi da je Sikima čekao Mičića u namjeri da ga ubije.

Ističe da postoje video snimci kada se dešavao sporni događaj i na kojima se vidi da Sikima prvi otvara vatru na Mičića, koji potom pogađa Sikimu u trbuh.

Prema informacijama iz istrage Sikima je prvi potegao oružje i pucao prema Mičiću kojem je jedan metak prošao kroz jaknu. Prema saopštenju Okružnog tužilaštva Mičić se tereti za lakši oblik krivičnog djela pokušaj ubistva, odnosno da ga je počinio “pod posebno olakšavajućim okolnostima”.

Filter 2019