Wed. May 18, 2022
ћирилица /latinica

U 2021. manje krivičnih djela i saobraćajnih nezgoda u odnosu na 2020.

Izvor: FILTER

Stanje bezbjednosti u protekloj godini na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo ocijenjeno je kao zadovoljavajuće po svim segmentima policijskog djelovanja.

Kako je saopšteno na konferenciji za medije, na kojoj su predstavljeni rezultati rada policije u 2021., tokom protekle godine zabilježeno je 540 krivičnih djela.

U odnosu na 2020. godinu, zabilježeno je smanjenje krivičnih djela za pet odsto. Razriješeno je 486 krivičnih djela, od čega 121 krivično djelo po nepoznatom počiniocu.

U prošloj godini registrovana su četiri krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti, tri krađe putničkih vozila od kojih su dvije rasvijetljene, oduzeto je više putničkih automobila i auto-dijelova koji su bili predmet krađa na području Federacije BiH.

Po riječima načelnika Policijske uprave Branimira Šehovca, izdvajaju se akcije “Kasper jedan i dva”, kao i redovan rad policijskih službenika u kojima je zaplijenjeno više od 100 kilograma droge, pronađena laboratorija za vještački uzgoj marihuane, 52 stabljike indijske konoplje i opojne droge kokain, spid i ekstazi.

Na području PU Istočno Sarajevo u 2021. godini registrovana su 24 samoubistva.

“Samoubistva je počinilo 20 muškaraca, među kojima je jedno maloljetno lice te četiri žene. Samoubistva su izvršena upotrebom vatrenog oružja i vješanjem”, rekao je Šehovac.

Načelnik sektora kriminalističke policije Radomir Cerovina rekao je da su policijski službenici u prošloj godini nadležnom tužilaštvu podnijeli 481 izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 502 lica.

“Od ukupnog broja izvršenih krivičnih djela 175 je počinjeno od strane nepoznatog izvršioca od kojih je rasvijetljeno 121, pa je koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu 65 odsto, dok je koeficijent ukupne rasvijetljenosti 88 odsto”, izjavio je Cerovina.

Najviše je bilo krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta i to 439, zatim 47 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, 27 u vezi sa opojnim drogama, 24 krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja i tri krivična djela iz Krivičnog zakona BiH.

Iz oblasti opšteg kriminaliteta 200 krivičnih djela je protiv imovine, 50 protiv života i tijela i 179 iz oblasti ostala krivična djela.

Cerovina navodi da je u oblasti privrednog kriminaliteta obrađeno 47 predmeta, podneseno 34 izvještaja nadležnom tužilaštvu protiv 42 lica.

Materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi 1.182.901 KM, a stečena protivpravna imovinska korist 427.755 KM.

Inspektor sektora policije u policijskoj upravi Istočno Sarajevo Saša Vitković rekao je da su zabilježena 474 narušavanja javnog reda i mira i sankcionisano 538 lica.

Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nisu evidentirana, a ukupan broj narušavanja javnog reda i mira u odnosu na proteklu godinu smanjen je za 28 odsto.  Ukupan broj saobraćajnih nezgoda smanjen je za 3,7 odsto, kao i broj nezgoda sa smrtno stradalim licima.

Vitković ističe da se tokom prošle godine dogodilo 676 saobraćajnih nezgoda, od čega su četiri sa smrtno stradalim licima, 44 sa teže povrijeđenim licima, 113 sa lakše povrijeđenim licima i 515 sa materijalnom štetom.

Prema njegovim riječima, registrovano je 36.640 prekršaja iz oblasti saobraćaja, dok su saobraćaja isključena 1.919 vozača, najviše zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Filter 2019