Wed. May 18, 2022
ћирилица /latinica

Sramni i prijeteći grafiti u Istočnom Sarajevu

Izvor: ATV

Sramni i prijeteći grafiti pojavili su se danas na više mjesta u Istočnom Sarajevu.
Na jednom zidu je ispisana sramna i prijeteća poruka usmjerena protiv Srba, ali sudeći po njenom sadržaju i protiv Jevreja, Roma i drugih naroda.

“Nož, kolac, Jasenovac”, ispisao je nepoznati autor, očigledno nesvjestan težine zločina koji su počinjeni u logoru Jasenovac.

Simptomatično je da se ovakav grafit pojavljuje samo dan nakon obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.
Da podsjetimo, u koncentracionom logoru Jasenovac na najbrutalniji način ubijani su Srbi, Romi, Jevreji… Važno je znati da je logor Jasenovac, kao sistem logora pod komandom iz logora Jasenovac, bio najveći koncentracioni i logor smrti na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Logor je formirala Nezavisna Država Hrvatska, istočno od istoimenog grada, u avgustu 1941. godine, a uništile su ga ustaše u aprilu 1945. godine da bi sakrili i umanjili zločin koji su počinili nad Srbima, Jevrejima i Romima.

U logoru Jasenovac na najsurovije načine ubijeno je 700 hiljada nevinih ljudi. Stoga je pitanje da li je autor sramnog grafita uopšte svjestan šta slavi i da li je u pitanju prijetnja.

Na drugom grafitu vidi se kako je autor prešarao mapu Republike Srpske, vjerovatno aludirajući na to da ona treba da nestane.

Filter 2019