Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

SKAKAVAC: Crveni krst – desna ruka lokalne vlasti

Izvor: SRNA

Opštinska organizacija Crvenog krsta Istočna Ilidža desna je ruka i pomoćni organ lokalne vlasti, a pruža pomoć i određenom broju Srba iz FBiH koji su bez posla i u teškom položaju, rekao je Srni sekretar ove organizacije Ranko Skakavac.

On navodi da je Crveni krst Istočna Ilidža “hiperaktivna” organizacija koja, između ostalog, u skladu sa svojim mogućnostima, posebno pomaže porodicama teškog imovinskog stanja, kojima za sve hrišćanske praznike uručuju pakete sa prehrambenim proizvodima.

– Sada imamo 67 porodica kojima je ovaj vid pomoći neophodan – rekao je Skakavac i najavio da će i dalje pomagati ovoj kategoriji stanovništva.

On kaže da je veliki zagovornik otvaranja javne kuhinje, ali da do sada niko iz vlasti nije prepoznao njegov prijelog.

Skakavac je napomenuo da je stomatolog Igor Lukić formirao organizaciju za prikupljanje sredstava za nabavku namirnica od kojih se svaki dan u restoranu “Saraks”, vlasnika Miše Draškovića, priprema hrana i dijeli oko 50 obroka socijalno ugroženima.

– Pakete koje mi dijelimo vrijede između 40 i 60 KM, što je za neko domaćinstvo dovoljno za sedam dana. Drugačije je kada ti ljudi svaki dan dobiju toplu čorbu, hljeb i salatu – kaže Skakavac.

On ističe da Crveni ksrt Istočna Ilidža ima izuzetnu saradnju sa opštinskom vlašću, koja im je nedavno dodijelila nove prostorije i sada imaju odlične uslove za rad i realizaciju svih programskih ciljeva.

Skakavac, koji poslove sekretara obavlja 12 godina, kaže da ga kao čovjeka posebno pogađaju slučajevi teško oboljelih lica u Istočnoj Ilidži, čije porodice ne mogu obezbijediti neophodna sredstva za njihovo liječenje.

On navodi da članovi Crvenog krsta ne mogu nijemo da posmatraju njihove muke, pa sa puno emocija nastoje da im maksimalno pomognu.

Podsjetio je na slučaj teško oboljele djevojčice Ivane Bjelogrlić, koja je, kako kaže, heroj ovog podneblja jer je izdržala brojne operacije u Turskoj, odakle se nedavno vratila.

 Bio sam kod nje i odnio joj paketić i sada je to dijete za ne prepoznati. Činjenica je da je dosta iscrpljena, ali je i pitanje šta bi bilo sa njom da nije pomogao narod Istočnog Sarajeva, Republike Srpske, BiH, pa i dijaspore – rekao je Skakavac.

Naveo je i primjer dječaka Stefana Novakovića, za kojeg je, kao i za Ivanu, organizovana humanitarna akcija, te srčanog bolesnika Milka Danilovića, koji se liječio u Beogradu, dok je ovih dana pokrenuta i humanitarna aktivnost za pomoć teško oboljeloj Dragani Kovač koja se nalazi na liječenju u Turskoj.

Skakavac kaže da je jedna od stalnih aktivnosti Crvenog krsta Istočna Ilidža prikupljanje garderobe koju uglavnom šalju štićenicima Zavoda za žensku djecu i omladinu u Višegradu, a među njima su i lica sa posebnim potrebama.

On je apelovao na sve ljude koji su u mogućnosti da štićenicima ovog zavoda pomognu u hrani, obući, odjeći, sredstvima za higijenu.

Filter 2019