Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Pooštrene mjere u FBiH

Izvor: Srna

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH (FBiH) danas je zbog ubrzanog širenja omikron soja virusa korona donio nove restriktivne mjere koje se odnose na dozvoljeni broj učesnika okupljanja u zatvorenom i na otvorenom, a stanovništvo pozvao na poštovanje mjera, nošenje maski i na otvorenom, te izbjegavanje gužvi.

-Današnja situacija je vrlo oozbiljna – rekao je na konferenciji za novinare član Kriznog štaba i pomoćnik federalnog ministra za zdravstvo Goran Čerkez.

Navodeći da ova situacija zahtijeva nove mjere i restrikcije, Čerkez je precizirao da se broj lica u zatvorenom sa 50 smanjuje na 30 lica, a ukoliko se provjerava potvrda VPT (vakcinisan, prebolio, testiran) dozvoljeno je prisustvo do 60 ljudi.

Na otvorenom može biti maksimalno 100 okupljenih ljudi, a ukoliko se primjenjuje VPT, može ih biti do 200, naveo je Čerkez i istakao da okupljanje većeg broja nije dozvoljeno.

Čerkez je dodao da u bioskopima, pozorištima i kongresnim salama može boraviti maksimalno 100 ljudi.

-Ostavili smo da taj segment može funkcionisati – rekao je Čerkez i naveo da za one koji su preboljeli kovid 19 test vrijedi četiri mjeseca, a ne kao do sada šest mjeseci. Važenje antigenskog testa se skraćuje na 24 časa.

Prema njegovim riječima, pi-si-ar test, umjesto dosadašnja 72, vrijedi 48 časova.

-Ukoliko ste minimalno vakcinisani sa dvije doze, test vrijedi šest mjeseci, a sa tri doze vrijedi devet mjeseci. Najbolja zaštita od omikrona je treća doza, i to tri mjeseca od momenta kada se primi – poručio je Čerkez.

Čerkez je naveo da je u tri sedmice broj oboljelih sa 2.200 porastao na 7.200, a smrtnost povećana za 29 odsto.

-Očekuje se dalji porast oboljelih. Apelujemo na sve ljude da se drže mjera i izbjegavaju prevoz gradskim saobraćajem, sve gužve, bespotrebna okupljanja – rekao je Čerkez i istakao da je širenje virusa teško zaustaviti jer se omikron prenosi znatno brže nego delta soj.

Filter 2019