Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Od naredne akademske godine u Trebinju studenti upisuju agromediteransku proizvodnju

Autor: FILTER/M.K.

Od naredne akademske godine u Trebinju bi sa radom trebalo početi odjeljenje Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Planiran je upis studenata na smjer agromediteranska proizvodnja.

Saopšteno je to nakon sastanka rektora sa gradonačenikom Trebinja, a sastanku su prisustvovali i gradonačelnik Istočnog Sarajeva i načelnik opštine Istočnom Novo Srajevo. Biće upućen prijedlog resornom ministarstvu da odobri upis prve generacije studenata na smjer agromediteranska proizvodnja.

„Taj program smo mi licencirali 2013. godine ali nismo organizovali nastavu jer nije bilo zainteresovanih kandidata. Sada se situacija promijenila i uz podršku grada Trebinja, Univerziteta i grada Istočno Sarajevo, nadam se da će Vlada dati saglasnost i da od iduće godine upisujemo prvu generaciju“, rekao je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić.

Ovo će biti treće odjeljenje, nakon Bijeljine i Vlasenice, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Govoreći o potrebi da se smjer agromediteranska proizvodnja otvori u Trebinju, gradonačelnik ovog grada Mirko Ćurić podsjeća da se od 2013.,kada je Univerzitet licencirao program, mnogo toga promijenilo.

„Od tridesetak vinarija u Srpskoj, 25 ih je u Trebinju, a ovaj grad je uradio mnogo na razvoju poljoprivrede kao i plasmanu proizvoda kroz Agrarni fond i Hercegovačku kuću. Sve su to značajni podaci i činjenice koje idu u prilog tome da je opravdana ideja da se realizuje ovaj značajan projekat. Vidimo u posljednje vrijeme da kvalitetni kadrovi idu za boljim ponudama i evo uključujemo se da radimo na tome da nakon školovanja ovdje nađu zaposlenje“, naveo je Ćurić

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je specifičan i ima važnu ulogu upravo zbog toga što je prihvatio odgovornost u očuvanju ljudskog i demografskog potencijala velikog dijela Srpske, poručuje gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić. Upravo zbog toga Univerziteta i ima studijske programe u nekoliko gradova i opština, kako bi se omogućilo školovanje i ostanak mladih i razvoj tih sredina.

„Upravo zbog toga je i dogovor da ovaj studijski program bude smješten u Trebinju. Mi iz Istočnog Sarajeva ćemo se truditi da još par programa razvijemo i vežemo ih za matični Poljoprivredni fakultet ovdje jer imamo potencijala u određenim oblastima poljoprivrede“, rekao je Ćosić.

S obzirom na udaljenost Trebinja od Istočnog Sarajeva, biće potrebno obezbijediti uslove za dolazak i boravak nastavnog kadra ali i smještaja fakulteta. U Trebinju kažu da će pružiti maksimalnu podršku a isto očekuju i od resornog ministsrstva.

Krajnji cilj otvaralja studijskog programa agromediteranska proizvodnja je školovanje kadra koji će se zaposliti u Trebinju ili u drugim sredinama u Srpskoj.

Filter 2019