Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Obilježeno 28 godina od pogibije Zorana Cvijetića

Izvor: Srna

U Istočnom Sarajevu je danas, u organizaciji Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske, obilježeno 28 godina od pogibije Zorana Cvijetića, prvog ministra unutrašnjih poslova Srpske autonomne oblasti /SAO/ Romanija i načelnika Sarajevsko-romanijsko-birčanskog centra službi bezbjednosti.

Kod spomen-obilježja na mjestu pogibije Cvijetića u Istočnom Novom Sarajevu vijence su položili predstavnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, grada Istočno Sarajevo, opština i boračkih organizacija Sokoca, Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže, te Udruženja veterana službi bezbjednosti.

Predsjednik Udruženja veterana službi bezbjednosti Goran Mačar izjavio je novinarima da današnje okupljanje pokazuje da Republika Srpska i grad Istočno Sarajevo, kao i opštine u sastavu grada, ne zaboravljaju svoje heroje.

“Ne samo Cvijetića, najmlađeg načelnika Centra javne bezbjednosti koji je život ugradio u temelje Republike Srpske, nego i sve heroje. Ovim pokazujemo da su to čvrsti temelji koje niko ne može narušiti, čak ni sa nivoa BiH i međunarodni faktori”, rekao je Mačar.

Navodeći da su 782 pripadnika MUP-a ugradila živote u temelje Republike Srpske, on je istakao da su heroji dali zavjet da se sačuva Srpska, što će sigurno biti ispunjeno.

“Nadam se da će naši političari, pozicija i opozicija, naći načina da u ova bremenita vremena prebrode krizu, najtežu od 1995. godine. Veterani Republike Srpske neće zaboraviti svoje heroje i sa pažnjom pratimo sve izjave političara i pojedinaca iz Federacije BiH koji pozivaju i prijete oružanim sukobima”, naveo je Mačar.

On je naglasio da nijedan političar iz Republike Srpske nije pomenuo, niti ima namjeru da svoje političke ciljeve ostvaruje oružanim sukobima.

Predsjednik Podružnice Istočno Sarajevo Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske Radovan Pejić podsjetio je da je Cvijetić zabranio da oružje ulazi u Sarajevo u vremenu kada se kretalo u odbranu otadžbine.

“Zbog toga je bivši sekretar SUP-a BiH smijenio Cvijetića. Međutim, SAO Romanija je rekla ne i imenovala ga za prvog ministra unutrašnjih poslova. Cvijetić je do zadnjeg daha bio na liniji odbrane”, rekao je Pejić.

On je izrazio zahvalnost što će trg na Sokocu nositi ime Zorana Cvijetića.

Načelnik Sarajevsko-romanijsko-birčanskog centra službi bezbjednosti Zoran Cvijetić poginuo je 11. januara 1994. godine u Lukavici, pogođen snajperskim hicima pripadnika takozvane Armije BiH sa brda Mojmilo.

Cvijetić je bio prvi načelnik Centra službi bezbjednosti Sarajevsko-romanijsko-birčanske regije i prvi ministar unutrašnjih poslova SAO Romanija. Jedan je od osnivača MUP-a Republike Srpske.

Na mjestu njegove pogibije podignuto je spomen-obilježje koje se nalazi pored Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Od nedavno jedna ulica u Istočnom Novom Sarajevu nosi ime Zorana Cvijetića. /kraj/bm/ljlj/foto/video

Filter 2019