Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Novaku ukinuta viza, moraće da napusti Australiju

Izvor: RTS

Najboljem teniseru svijeta Novaku Đokoviću ukinuta je viza za Australiju i moraće da napusti zemlju, odluka je tamošnjih vlasti posle sage koja se odvijala na aerodromu u Melburnu. Informaciju su prenijeli Rojters i lokalni portal “Ejdž”, koji je čitavog dana izvještavao sa aerodroma.

Postoji mogućnost, po Australijskom zakonu, da našem teniseru bude zabranjen ulazak u zemlju na tri godine. Đoković će pokušati žalbom na sudu da preokrene odluku i dobije priliku da učestvuje na Australijan openu.

Đoković nije dobio dozvolu da uđe u Australiju, bez obzira na to što je dobio medicinsko izuzeće i garantovano mu učešće na turniru, nakon što su dvije nezavisne komisije prihvatile njegov zahtjev.

Razlog za odbijanje vize jeste taj da graničnoj policiji nije pružio dovoljno jake dokaze za izuzeće od vakcinacije.

Pojavile su se informacije da će on biti prebačen u drugi grad odakle će se prvim letom vratiti kući, ali one nisu potvrđene.

Neće odmah napustiti Australiju, već će biti izveden pred sudiju dok njegovi advokati pokušavaju da pronađu rješenje.

Novak je oko devet sati bio na aerodromu u Melburnu, gdje mu lokalne vlasti države Viktorije nisu dozvolile ulazak u zemlju.

Čelnici Viktorije nisu željeli da mu odobre vizu, iako su Federalne vlasti tražile da se poštuje odluka o medicinskom izuzeću i dozvoli mu se učešće na Australijan openu.

Prilikom slijetanja granična policija obavijestila je lokalne vlasti da postoji problem jer je iz Đokovićevog tima stigao zahtjev za pogrešan tip vize, onu za koju ne postoji izuzeće od obavezne vakcinacije.

Posle toga je krenulo cjelonoćno ispitivanje svjetskog “broja 1”, a u čitav slučaj bio je uključen i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je kontaktirao i srpskog ambasadora u Australiji.

Novak je na aerodromu bio smješten u posebnu prostoriju, koju je obezbjeđivala policija i prema brojnim izvorima, srpskom teniseru je bila zabranjena upotreba mobilnog telefona. 

Australijan open na programu je od 17. do 30. januara.

Filter 2019