Wed. Aug 17, 2022
ћирилица /latinica

Najljepši šarplaninac u BiH je Murga iz Istočnog Sarajeva

Izvor: Elta TV

Najljepši šarplaninac u BiH zove se Murga i živi u Istočnom Sarajevu. Dolazi iz odgajivačnice Đorđa Šilja.

Murga je, kaže Đorđe, pas vrhunskog porijekla, šampionske genetike.

“Do titule nije bio baš lagan put jer ima tu dosta rada, izlaganja i izvođenja na izložbe, ali na kraju se to isplati kada se čovjek posveti. To se pokazalo sa Murgom jer ipak nije lako doći do jedne takve titule”, kaže Đorđe.


Nije samo Murga šampionski pas. Svi su izvođeni na takmičenja i imaju nagrade.

Šarplaninci važe za tvrdoglave pse, ali Đorđe kaže da to nije baš tako i da su oni samoinicijativni i najbolji čuvari. Mogu se dresirati ali potreban je stalni rad s njima.

“Treba tu malo više vremena jer oni su navikli, jednostavno njihov genetski kod je takav, da sami reaguju na stvari. Prema djeci, prema ukućanima su izuzetno blage naravi. Evo moja djca su odgojila sve ove pse. Blagi su i prema ljudima u našem prisustvu, ali ako dolazi do nekog napada ili otuđenja nečega što oni čuvaju, vrlo su opasni”, priča Šilj.

A Đorđe i cijela njegova porodica posvećeni su odgajanju šarplainaca. Dječja ljubav prerasla je u hobi ali i posao. Odgojem šarplaninaca počeo je da se bavi prije pet godina, kada je nabavio jednu ženku.

“Trenutno imam četiri ženke i jednog odraslog mužjaka, Murgu. Imam ovog malog koji je evo ostao s nama. I on je štenac vrhunske genetike i šampionskog porijekla i dosta se od njega očekuje. Još je mali ali već pokazuje zavidne karakteristike”, kaže Đorđe.

Štenac se zove Balu i on ostaje u Istočnom Sarajevu.

Za razliku od nekih drugih rasa, šarplaninac nije pas koji može živjeti u stanu pa prodaja nije toliko razvijena. Vole prostranstvo, vezuju se za život na selu ili u velikom dvorištu, a danas je sve manje takvih domaćinstava. Ipak, interesovanja ima pa su posljednji štenci iz ove odgajivačnice otišli na Kosovo i u Brčko.

Filter 2019