Fri. Jan 28, 2022
ћирилица /latinica

Nalaganje badnjaka u Palama, Sokocu i Sarajevu

Izvor: Srna

Badnje veče na području opštine Pale ispred pravoslavnih hramova večeras je obilježeno bogosluženjem, a potom nalaganjem badnjaka u prisustvu brojnih vjernika.
Nakon što je u hramu Sabora Svetog Arhangela Gavrila na Palama osveštan i naložen badnjak, priređen je vatromet i služeno kuvano vino.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je Badnje veče i najradosniji hrišćanski praznik – Božić, kao i Dan Republike Srpske.

“Božić se proslavlja u krugu porodice i prati ga tradicija-pečenica, česnica, nalaganje badnjaka, polaznik i time jačamo porodicu. Jačanjem porodice, jačamo kompletno društvo”, istakao je Jugović.

On dodaje da Božić ove godine ima poseban značaj jer se slavi u okviru 30. rođendana Republike Srpske.

Božićna liturgija u Hramu Sabora Svetog Arhangela Gavrila počeće u ponoć, a u 5.00 časova u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice.

U sutrašnjoj božićnoj česnici u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama, koja će se prelomiti i podijeliti sa vjernicima nakon Svete liturgije, biće po tri zlatnika i srebrnjaka i mnogo kovanica.

Po tri zlatnika i srebrnjaka dar su opštine Pale, a česnicu će ispeći pekara “Klas” iz Pala.

U Staroj srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetih arhangela Mihaila i Gavrila na Baščaršiji u Sarajevu večeras je, na Badnje veče, tradicionalno nakon večernje službe u porti hrama obavljeno osveštanje i nalaganje badnjaka.
Osveštanju i nalaganju Badnjaka prisustvovao je veliki broj pravoslavnih vjernika, građana Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Pala.

Okupljeni su tradicionalno posluženi kuvanim vinom i rakijom.

U porti crkve Svetog proroka Ilije na Sokocu služena je večernja služba i obavljeno tradicionalno nalaganje badnjaka, a prisustvovalo je više od hiljadu vjernika.

Nakon večernjeg bogosluženja u ovoj crkvi obavljeno je osveštanje badnjaka koji je u hram unio načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, a potom je u obavljeno nalaganje badnjaka i organizovan veliki vatromet.

Za učesnike u večernjoj molitvi i svečanom obilježavanju Badnje večeri posluženo je kuvano vino, čaj i slatkiši koje su sveštenici podijelili okupljenima.

Služenje večernje službe, osveštanje i nalaganje badnjaka obavljeni su večeras i u porti manastira Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji, u porti manastira Svete Trojice u Ozerkovićima, manastira Presvete Bogorodice u Knežini, te u portama filijalnih hramova Crkvene opštine Sokolac, u Ćavarinama, Sokolovićima, Jasiku, Stjenicama i u Vidrićima, nakon čega su priređeni vatrometi.

Oko badnjaka u ovim hramovima na Romaniji večeras se okupilo nekoliko hiljada vjernika.

Filter 2019