Sat. Jan 29, 2022
ћирилица /latinica

Iguman Georgije: Gdje je Bog tu je radost i nada

Izvor: Srna

Praznik Božića označava dolazak Boga, a tamo gdje je Bog tu je radost, nada, kao i rješenje bilo kojeg problema sa kojim se ljudi suočavaju, izjavio je iguman Manastira Svete Trojice u Ozerkovićima Georgije Stanković na prvoj Božićnoj akademiji u Istočnom Novom Sarajevu.

Iguman Manastira Svete Trojice koji se nalazi kod Sokoca ukazao da, bez obzira na to koliko je čovjek jak fizički i mentalno, današnji svijet ne štedi ljude, te istakao da je stalno prisutan stres u porodici i na poslu.

“Božić je praznik koji označava ne samo rođenje Gospoda Isusa Hrista, nego to je i simbolično praznik novog početka. Svaki novi početak je mogućnost da čovjek bude bolji danas nego što je bio juče. Čovjekov život je vrlo nepredvidiv i ne postoji sudbina, već se svako od nas na svojevrstan način bori da bude bolji i da se ostvari”, rekao je iguman Georgije.

Prema riječima igumana, svaki susret koji podsjeća na misao da je Bog sa ljudima i da se rodio, te dao mogućnost da se bude bolji, uvijek je blagosloven i radostan.

“Zbog toga se nadamo da ovo nije posljednja svečana akademija, nego da će ih biti dok traje svijeta i vijeka! Ona nas sabira oko Gospoda i jedne oko drugih. Kada smo zajedno, nema stvari koje ne možemo da učinimo, posebno ako su dobre, lijepe i blagoslovene!”, poručio je iguman Geogrgije.

Iguman Geogrgije izrazio je zadovoljstvo što je večeras uz blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, imao čast da govori božićno slovo na prvoj Božićnoj akademiji u Istočnom Novom Sarajevu.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić istakao je da je večerašnjom, prvom Božićnom akademijom zvanično počelo obilježavanje 30 godina Republike Srpske i opštine Istočno Novo Sarajevo.

“U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću, odlučili smo se prvi put da u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, uz Božiju pomoć, organizujemo Božićnu akademiju. Akademija je jedna od prvih aktivnosti u okviru obilježavanja 30. rođendana Republike Srpske”, rekao je Katić.

On je podsjetio da se istovremeno obilježava i 30 godina od nastanka opštine Istočno Novo Sarajevo, te izrazio nadu da će Božićna akademija prerasti u tradiciju ne samo ove lokalne zajednice, nego i grada Istočno Sarajevo.

Okupljeni su mogli da uživaju u nastupu hora Srpskog prosvjetnog društva “Sloga” iz Sarajeva, jedinog te vrste koji baštini tradiciju pjevanja crkvene muzike.

Večerašnja svečana akademija održana je uz blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma.

Filter 2019