Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Do kada će Tužilaštvo BiH da ignoriše svjedoke zločina nad Srbima?

Izvor: Srna

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić smatra da je neprofesionalno i drsko što Tužilaštvo BiH skoro tri decenije ostaje nijemo i ne reaguje na svjedočenja koja mogu da se koriste kao dokazi protiv počinilaca zločina, među kojima je i zločin u Kravici 1993. godine.
Kojić je u izjavi Srni ocijenio da je očigledno da Tužilaštvo prikriva podatke i štiti zločince opstrukcijom dokazivanja istine o počinjenim zločinima nad Srbima u Kravica među kojima je bio veći broj civila.

On je napomenuo da je je nedavno objavljivanje svjedočenja Fadile Mujić iz Sasa, članice udruženja “Majke Srebrenice”, da su članice tog udruženja učestvovale u ratnim operacijama i pljački srpske imovine, navodeći primjer sela Kravice na Božić 1993. godine, aktuelizovalo zločine počinjene nad Srbima za koje niko nije odgovarao.

“Žalosno je, sramno, neprofesionalno, drsko i podlo što Tužilaštvo BiH skoro tri decenije nakon počinjenih zločina ostaje nijemo, inertno i ne reaguje na saznanja i svjedočenja koja može koristiti kao dokaze za optužbu protiv počinilaca zločina”, konstatuje Kojić.

Prema njegovim riječima, svjedočenje Mujićeve je istinito i poznato, kao i slična svjedočenja drugih učesnika.

On je podsjetio da su mnogi bošnjački povratnici ispričali slične priče o napadima i pljački na Kravicu i druga bratunačka i srebrenička sela, o učesnicima zločina i ratnom plijenu donesenom iz tih sela, ali Tužilaštvo ništa nije preduzelo da formira predmet, prikupi i objedini dokaze i podigne optužnice za počinjene zločine što je neshvatljivo, neprihvatljivo i za svaku osudu.

Svjedočenje Mujićeve, kaže, poznato je skoro dvije decenije, ali je tek sada pobudilo veću pažnju javnosti i nameće pitanje – do kada će Tužilaštvo BiH da ignoriše, omalovažava i prikriva svjedočenja i svjedoke?

Kojić je istakao da su o tome govorili bivši sekretar Boračke organizacije u Bratuncu Perica Vasović koji je Mujićevu lično poznavao, te pokojni Slobodan Škrba, član Komisije za traženje nestalih Republike Srpske i BiH, kao i da su upoznavali tužioce o tim saznanjima, ali nikada optužnica nije podignuta.

O napadu i zločinu u Kravici i učešću civila u pljački srpske imovine piše Ibran Mustafić u knjizi “Planirani haos” u kojoj opisuje neka ubistva, kao i međumuslimanske obračune u Srebrenici u kojima su likvidirani sve oni koji se nisu slagali sa načinom rada i odnosima koje je uspostavio muslimanski komandant u Srebrenici Naser Orić koji je lično komandovao i predvodio napad na Kravicu.

Tužilaštvo BiH godinama ništa ne preduzima da se kazne počinioci tih zločina, a tužioci ne snose nikakvu odgovornost za svoj nerad, zloupotrebu položaja i nečinjenje u postupku pronalska dokaza te njihovo prikrivanje.

Kojić je istakao da zbog svega toga porodice nestalih i ubijenih Srba nemaju povjerenje u rad pravosuđa BiH i traže njegovo ukidanje, smatraju ga neprofesionalnim, pristrasnim, neobjektivnim i instrumentom političara SDA.

On je naglasio da se nikada neće odustati od dokazivanja istine i procesuiranja počinilaca masovnih zločina nad Srbima u Kravici i drugim selima u selima oko Srebrenice i Bratunca.

Filter 2019