Wed. May 18, 2022
ћирилица /latinica

Vučić sa Erdoganom o situciji u BiH

Izvor: Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksadnar Vučić prenio je da je sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o situaciji u Bosni i Hercegovini i kompletnoj situaciji u regionu, kao i značaju infrastrukturnog povezivanja između Srbije i BiH.

Na pitanje da li je bilo riječi o napetoj situaciji u BiH i o incidentu u Priboju, Vučić je rekao da su razgovarali o svemu:

“Razgovarali smo o svemu, i o Priboju i o svemu drugom. O komplikovanoj situaciji u regionu, tome kakvi su stavovi Srbije, kakvi Turske, i šta znači poštovanje Dejtonskog sporazuma – od poštovanja integriteta BiH, ali i integriteta Republike Srpske u okviru BiH”, rekao je Vučić.

Prenio je da je on govorio o tome da je za Srbiju važno da se infrastrukturno povežujemo, da se grade autoputevi, ističući da očekuje da u oktobru bude završeno 19 kilometara autoputa od Kuzmima do Sremske Rače.

“Gotovo 80 odsto je završen most, da ne idemo onom ćuprijom kao do skora… To je blizu kraja, i za godinu i po dana imaćemo autoput do BiH i RS”, rekao je Vučić i dodao da poslije toga ostaje da se izgradi autoput do Bijeljine.

Prenio je da se razgovaralo i o izgradnji autoputa Požega-Kotroman, odnosno do Višegrada, koji bi dalje trebalo graditi do Sarajeva.

“Rekao sam da je besmisleno da mi gradimo, ako niko neće da gradi Višegrad, jer samo tako ima smisao, a do tada nema. Nadam se da će vlasti u BiH, ma koje, jer ne mogu da ulazim u to, to uraditi. Time bismo povezali Rašku sa Beogradom, Sarajevom, ali i Sofiju i Istanbul sa Sarajevom i Beogradom. Verujem da zajedno možemo to da uradimo, nije problem u nama”, rekao je Vučić.

Dodao je da je sa Erdoganom razgovarao o svemu, pa i o zajedničkom djelovanju po pojedinim pitanjima u međunarodnim organizacijama.

Ergogan: Zajedničkim djelovanjem prevazići krizu u BiH

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan poslije današnjeg sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poručio je da je potrebno djelovati zajednički sa međunarodnom zajednicom kako bi se prevazišla kriza u BiH.

“Podrška Srbije teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH važna je za mir i stabilnost cijelog regiona. Imperativ je da se sve strane uzdrže od koraka koji bi doprinijeli ugrožavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i da se ponašaju odgovorno. Turska će preduzeti sve da se smanje napetosti na Balkanu”, rekao je Erdogan.

On je naglasio da je na sastanku snažno i odlučno potvrđen značaj mira i stabilnosti na Balkanu, prenose beogradski mediji.

Govoreći o odnosima Turske i Srbije, Erdogan je ocijenio da su oni na “savršenom, odličnom nivou”.

On je istakao da je prošla godina bila izuzetna za odnose dvije zemlje budući da je Turska otvorila generalni konzulat u Novom Pazaru, dodajući da se nada da će ove godine biti otvoren i turski konzulat u Nišu.   

Filter 2019