Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

IN MEMORIAM Milan Tupajić (1954-2021)

Izvor: opstinasokolac.net

U Sokocu je danas preminuo Milan Tupajić, jedan od osnivača SDS-a u Sokocu i jedan od osnivača SAO Romanije i Republike Srpske.

Obavljao je brojne funkcije kako u svom Sokocu gdje je bio predsjednik Skupštine opštine Sokolac od 1991. do 1997. godine, tako i u institucijama Republike Srpske.

Mandat narodnog poslanika birači su mu poklanjali za pet skupštinskih saziva u periodu od 1996. do 2004. godine. U Narodnoj skupštini Republike Srpske bio je predsjednik poslaničkog kluba SDS-a i jedan od prvih poslanika sa područja Sokoca.

,,Zajedno smo bili na listama i borili se u turobnim ratnim i poratnim godinama. Zajedno smo bili i na listama nepoželjnih, optuženih i prognanih. I kada se nismo slagali poštovali smo se i uvažavali“ – istakao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica i dodao da je Tupajić posljednje dane provodio kao penzioner u svom Sokocu, radujući se uspjehu i Sokoca i Republike Srpske.

Bio je brižan suprug, roditelj i djed.

Ostaće u sjećanju svih saradnika i prijatelja kao požrtvovan čovjek i kao takav nezaobilazan u istoriji Sarajevsko-romanijske regije i svog Sokoca.

BIOGRAFIJA

Milan Tupajić rođen je 2. juna 1954. godine u Knežini, opština Sokolac. Njegov pradjeda došao je sa Babića Bašte i nastanio se u Knežini, gdje je rođen i njegov otac Vojislav. Milanova majka Vinka Tupajić je iz porodice Mumović.

Tupajić je od početka do kraja školovanja bio zapažen, prvo đak, pa student. Osnovnu školu završio je u Knežini, a gimnaziju u Sokocu. On je jedan od uglednih sokolačkih gimnazijalaca koji su sedamdesetih godina prošlog vijeka krenuli na studije u Sarajevo. Odabrao je prirodne nauke, odnosno Mašinski fakultet, u to vrijeme jedan od prestižnih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini. Dekan fakulteta bio je prof. dr Dušan Golubović. Godina je 1973, vrijeme intenzivnog razvoja BiH, ali i Sokoca u koji će se po završetku studija vraćati njegovi najbolji studenti sa univerzitetskim diplomama. Jedan od njih je mladi inžinjer Milan Tupajić. Studije mašinstva je završio 1978. godine, ali je prvo radno iskustvo sticao u velikom privrednom gigantu, sarajevskom Famosu. U toj složenoj organizaciji udruženog rada bio je zaposlen do 1984, kada dolazi u rodni Sokolac i zapošljava se u Fabrici kotrljajućih ležajeva Unis. Unis je predstavljao jedan od najvažnijih stubova sokolačke privrede.

U avgustu 1991. Milan Tupajić prelazi u Opštinu Sokolac, u kojoj je radio do 7. novembra 1997. godine. U to vrijeme Tupajić je bio jedan od viđenijih aktivista Srpske demokratske stranke i njen kadar. Tokom građanskog rata (u najteže vrijeme) bio je predsjednik opštine Sokolac. Kaže da mu je najteže bilo suočavanje sa posljedicama rata. U junu 1992. na područje opštine Sokolac izbjeglo je 8.000 Srba. Svima je trebalo pružiti neku pomoć i utjehu. Bilo je mnogo i poginulih, ranjenih i unesrećenih. Tokom rata, jedno vrijeme, Sokolac će biti „odsječen”, veze sa Srbijom prekinute. Bili su to teški dani za narod u Republici Srpskoj.

I u tako teškim okolnostima Sokolac se dobro snalazio. Krajem 1991. ovdje je osnovana čuvena Vojna bolnica i nikada Sokolac nije imao tako dobru zdravstvenu zaštitu. Na jednom mjestu našao se veliki broj vrsnih ljekara, specijalista iz svih oblasti medicine. Tokom rata radile su sve radne organizacije osim Unisa, koji je osposobljen za rad tek krajem sukoba u BiH. Radila je i trgovina, snabdijevanje je bilo solidno. Trgovačko preduzeće Romanija snabdijevalo je i druge opštine. Predsjednik opštine Milan Tupajić borio se da doprinese funkcionisanju privrede i ostalih djelatnosti na području sokolačke opštine. Ono što naročito želi da istakne je činjenica da je u Sokocu tokom rata škola normalno radila.

Godine 1996. izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske i na tom mjestu je ostao do 2006, kada ga je sa brojnim srpskim kadrovima smijenio visoki predstavnik u BiH, Pedi Ešdaun. Iste godine Milan Tupajić je otišao u penziju.

Od priznanja i odlikovanja vrijedi istaći Orden Nemanjića drugog reda, kojim ga je odlikovao predsjednik Republike Srpske dr Radovan Karadžić, i Orden časti sa zlatnim zracima, kojim ga je odlikovao predsjednik RS Mirko Šarović.

Filter 2019