Wed. Aug 17, 2022
ћирилица /latinica

Ćosić, Kulić: Naredna godina-godina jubileja u Srpskoj i Istočnom Sarajevu

Izvor: Srna

Povodom obilježavanja 30 godina od stvaranja Republike Srpske, formiranja Srpskog Sarajeva i Univerziteta u Srpskom Sarajevu, danas je u Istočnom Sarajevu formiran Organizacioni odbor za obilježavanje ovih značajnih jubileja, kao i za organizaciju naučnog skupa o temi “Uloga i značaj Srpskog Sarajeva u stvaranju Republike Srpske”.
Predsjednik Organizacionog odbora i aktuelni gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izrazio je zahvalnost rektoru Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milanu Kuliću na nastavku dosadašnje plodne saradnje grada i Univerziteta, koji predstavlja jednu od ključnih institucija Istočnog Sarajeva.

“Tema posvećena 30 godina Republike Srpske najbolji je primjer te saradnje i govori o tome koliko zajedno idemo ispred ostalih, jer smo evo već danas definisali aktivnosti vezane za proslavu dana i krsne slave Univerziteta i grada Istočno Sarajevo, 15. i 16. septembra naredne godine, što je neodvojivo od obilježavanja 30 godina postojanja Republike Srpske”, rekao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, ove dvije institucije na najozbiljniji način i u profesionalnom i u naučnom i stručnom smislu pristupaju pripremama za proslavu Dana Republike Srpske, 9. januara, kao jednog od najsvetijih datuma novije srpske istorije.

On je apostrofirao značaj utrvđivanja istine i pokazivanja i dokazivanja istorijskih činjenica vezanih za stvaranje Republike Srpske i njenih institucija.

Ćosić je istakao da je Republika Srpska stvorena i odbranjena na ovim prostorima.

“Zadovoljan san i srećan što smo od ove godine krenuli i sa zajedničkom manifestacijom ‘Dani Istočnog Sarajeva’ i tako će biti i ubuduće”, naveo je on.

Ćosić je podsjetio da će dogodine i opštine Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Istočni Stari Grad obilježiti i proslaviti 30 godina od osnivanja.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić označio je narednu godinu kao godinu jubileja u Republici Srpskoj i Istočnom Sarajevu.

“Sve je počelo odavde iz Istočnog Sarajeva, ovdje je stvorena Republika Srpska, ovdje su formirani grad Istočno Sarajevo i Univerzitet u Istočnom Sarajevu”, rekao je Kulić.

On je podvukao značaj ratišta na Sarajevsko-romanijskoj regiji za stvaranje i odbranu Republike Srpske, ističući da nijedna žrtva, bol ni suza ne smiju biti zaboravljeni, jer su sve bile podjednako teške u borbi za slobodu srpskog naroda.

Kulić je istakao značaj naučnog skupa o temi “Uloga i značaj Srpskog Sarajeva u stvaranju Republike Srpske”.

On je najavio da će 14. septembra naredne godine biti održana svečana akademija povodom 30 godina uspješnog rada u Istočnom Sarajevu, izložba slika studenata i profesora sa Akademije likovnih umjetnosti, dok bi pomenuti naučni skup trebalo da bude organizovan 15. septembra, kada je planirana i promocija monografije “30 godina rada Univerziteta u Istočnom Sarajevu”, koja je u pripremi.

“Planirano je da kroz nekoliko sekcija 16. septembra budu naučno obrađene teme poput stvaranja institucija Republike Srpske na prostoru Srpskog Sarajeva, zatim uloga i značaj Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i sarajevskog ratišta u stvaranju i odbrani Republike Srpske, formiranje i rad Univerziteta u Sarajevu Republike Srpske, stradanje srpskog civilnog stanovništva u i oko Sarajeva u toku rata 1992-1995. godine i druge”, precizirao je Kulić.

Prema njegovim riječima, planirano je da budu obrađene i druge značajne teme kojima će biti osvijetljena uloga i značaj Srpskog Sarajeva u stvaranju Republike Srpske.

On je dodao da će 17. septembra biti proslavljeni Dan i krsna slava grada Istočno Sarajevo.

Sastanku u Rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu prisustvovali su predstavnici grada Istočno Sarajevo, gradskih opština, kao i predstavnici Univerziteta.

Filter 2019