Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Ćosić i Koroman: Infrastrukturni projekti za razvoj i u narednoj godini

Izvor: Srna, foto: Foto Vaske

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić najavio je da će u 2022. godini ulaganja u izuzetno važne projekte biti nastavljena, nakon što je u ovoj – prvoj godini mandata, gradska administracija u Gradu i svim gradskim opštinama, u saradnji sa Vladom Republike Srpske, u infrastrukturu uložila više od 3.300.000 KM.
Ćosić je naveo da gradska administracija nije pravila razliku u odnosu prema opštinama u sastavu grada, bez obzira koja politička opcija je na vlasti u tim opštinama te istakao da ima izuzetnu saradnju sa institucijama vlasti Republike Srpske.

On je podsjetio da je za ovu godinu usvojen budžet od oko 12 miliona KM, nakon čega su bila dva rebalansa od oko 15 miliona KM, što je oko 25 odsto više od prvobitno planiranog te istakao da je gradska uprava funkcionisala besprijekorno i bez ikakvih ometanja.

“Imamo uspješnu godinu iza nas” ,ocijenio je Ćosić na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu i dodao da je sve što je bilo viška u budžetu usmjereno ka eksternim korisnicima čime je pokazana prisutnost gradske uprave u njenim organizacionim cjelinama.

On je istakao da je gradska uprava potpuno otvorena prema svim nivoima vlasti i da je više od polovine ministara, čak njih deset, posjetilo grad kao i predsjednica Republike Srpske, predsjednik Vlade i srpski član Predsjedništva BiH te da je saradnja bila besprijekorna.

“Kada je riječ o planiranim projektima, treba istaći tunelsko povezivanje Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže sa Palama”, rekao je Ćosić i dodao da je ostvaren kontakt sa kineskom kompanijom “Sine hirdo” koja je zainteresovana za ovaj projekat te bi se u narednoj godini moglo očekivati potpisivanje ugovora o izgradnji.

Ćosić je naglasio da je ovo projekat od najveće važnosti za Istočno Sarajevo i ostale dijelove Republike Srpske, BiH i regije.

On je dodao da je posredstvom Agrarnog fonda u poljoprivredu ove godine uloženo duplo više sredstava nego godinu ranije, da su podršku dobile i institucije kulture, sporta, nevladinog sektora, vjerske zajednice.

Ćosić je naveo da je ove godine prvi put održana petodnevna manifestacija Dani Istočnog Sarajeva i da se nada da će ona postati tradicionalna.

On je istakao da će ovaj grad znatnu pažnju posvetiti kulturi sjećanja i pamćenja i da će se u planiranom projektu sabrati stradanja civila na ovom području u 20. vijeku.

“Milion konvertibilnih maraka biće uloženo u projekat izgradnje spomen-kompleksa posvećenog srpskim civilima stradalim u 20. vijeku koji će biti na lokalitetu Parka Sunce”, rekao je Ćosić i dodao da je idejni projekat završen te da očekuje da će ovaj projekat biti završen u idućoj godini.

On je dodao da su dva stuba Istočnog Sarajeva – Univerzitet i bolnica “Srbija”, da je saradnja sa ovim institucijama unaprijeđena i biće nastavljena.

Ćosić je naveo da je jedan od značajnih projekata Istočnog Sarajeva Park prirode Trebević i da će jedna od izuzetnih turističkih atrakcija biti i panoramski lift koji će ići uz toranj na Trebeviću.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman rekao je da je sve što je bilo planirano da se uradi u ovoj godini Skupština razmatrala i usvajala, donosila odluke i pomagala gradskoj upravi.

Koroman je napomenuo da je ostvarena izuzetna saradnja i sporazum sa Novim Sadom i da se očekuje i privredna saradnja i da su otvorena vrata da se i sa Nišom potpiše sporazum o bratimljenju.

On je najavio da će se ići za tim da se bolnica “Srbija” proglasi univerzitetskom, kako bi se tu zapošljavali kadrovi sa Medicinskog fakulteta u Foči.

“Pred nama su teška pitanja koja treba rješavati, a jedno od njih je i vodosnabdijevanje i kanalizaciona infrastruktura“, rekao je Koroman i dodao da se mora raditi na prečišćavanju otpadnih voda da bi se sačuvali vodotoci i dobila zdrava sredina.

On je naveo da treba odrediti i lokaciju deponije u Istočnom Sarajevu, da se traže rješenja i da se i na tom planu mora voditi računa o zaštiti životne sredine.

Filter 2019