Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

“Carevo novo odijelo” najbolja predstava u cjelini

Izvor: SRNA

Za najbolju predstavu na 26. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame Republike Srpske održanom u Istočnom Novom Sarajevu proglašena je predstava Hercegnovskog pozorišta “Carevo novo odijelo”, reditelja Petra Pejakovića.

U obrazloženju odluke, žiri je naveo da je predstava sa efektnim scenskim rješenjima i dinamičnim mizanscenom, zabavna tokom trajanja za sve generacije gledalaca. Iako je nastala prema poznatoj bajci Hansa Kristijana Andersena, ova predstava prvobitni tekst nadilazi i surovo iskreno dotiče vanvremenski ozbiljna pitanja – vlast i njenu zloupotrebu, laž, istinu i manipulaciju.

Riječ je o drugačijoj bajci, o priči koja vlast sagledava kao zamku u koju lako upadaju i oni koji je nose i oni koji je trpe.

Monodrama “Vojvoda Živojin Mišić”, Pozorišta “Slavija” iz Beograda, u kojoj je igrao Boško Puletić, proglašena je za najbolju na ovogodišnjem festivalu.

Prema odluci žirija, najbolji glumac Festivala je Srđan Karanović za ulogu doktora Mladena Đakovića, odnosno lopova u predstavi “Lopuže”, Pozorišta “Slavija” iz Beograda.

Za najbolju glumicu Festivala proglašena je Nataša Ivančević za ulogu Žane u predstavi “Skupština” Gradskog pozorišta “Jazavac” iz Banjaluke.

S obzirom na to da niko od nagrađenih nije prisustvovao ceremoniji zatvaranja Festivala, priznanja će im biti naknadno uručena.

U zvaničnom programu Festivala odigrano pet pozorišnih predstava i četiri monodrame.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo i organizator festivala Mladen Janković rekao je da su ove godine imali priliku da ugoste značajne pozorišne institucije iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Janković je istakao da su se kao organizatori potrudili da obezbijede kvalitetan program i da zadrže nivo kvaliteta, a prema prvim reakcijama, publika je zadovoljna onim što je imala priliku da vidi u proteklim danima.

“Uprkos trenutnoj situaciji, postoji vjerna publika zahvaljujući kojoj Festival i traje. Zahvalio bih se svim učesnicima koji su najbolji ambasadori našeg Festivala, žiriju, a čestitao bih nagrađenim glumcima i pozorištima, istakao je Janković.

On je zahvalio svim pokroviteljima bez kojih ni ove godine, kao i svih prethodnih, ne bi mogao biti organizovan festival, a to je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Žiri festivala su činili profesor Rade Simović, koji je predsjednik, i članovi – reditelj Vitomir Mitrić i teatrolog Zoran Todorović.

Simović je istakao da je zaštitni znak festivala od osnivanja monodrama i ove godine je ta monodramska linija sa stanovišta estetskog kvaliteta, tematskog i svakog drugog apsolutno ispunila zadatak.

“Predstave su ujednačene i to je veliki uspjeh selektora, ali je bilo različitih rukopisa i nije bilo jednostavno donijeti odluke”, istakao je Simović.

Todorović je istakao da je virus korona postao dio života, pa tako i festivala, ali da su zadovoljni posjetom.

On je dodao da je Festival izuzetno dobro organizovan i realizovan.

“Kamerne predstave su na izuzetno dobrom nivou kvaliteta, ujednačene, ali moram da kažem da su se ove godine monodrame podigle na viši nivo”, istakao je Todorović.

On je izrazio nadu da će Festival naredne godine da bude organizovan u novom pozorištu, koje je u izgradnji.

Todorović je naglasio da je ipak najvažnije održati Festival, njegovu tradiciju, a zgrada pozorišta će biti samo kruna na tu priču.

Festival malih scena i monodrame počeo je ratne 1995. godine u Hadžićima pod nazivom Festival monodrame Republike Srpske.

Organizator prvog festivala bila je Republička ustanova za kulturno-umjetničke djelatnosti Srna fest. Festival monodrama Republike Srpske imao je zadatak da afirmiše i nagrađuje profesionalnog glumca i domaći tekst.

Festival je godinama rastao i stasao u Međunarodni festival malih scena i monodrame, da bi potom izašao iz okvira prvog festivala, tako da su osim monodrama uvrštene i kamerne predstave, što se održalo i do danas, po pravilu – pet kamernih predstava i četiri monodrame u takmičarskom dijelu programa.

Filter 2019