Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Formirana Asocijacija Srba povratnika

Izvor: Srna

Asocijacija Srba povratnika u Federaciju BiH, koja okuplja predstavnike 11 udruženja iz svih federalnih kantona, osnovana je danas u Sarajevu, a u fokusu svog djelovanja imaće ljudska prava i slobode srpskog naroda u FBiH, izjavio je predsjednik Izvršnog odbora Asocijacije Dušan Šehovac.

Šehovac je precizirao da će Asocijacija, kao legalno i legitimno udruženje koje predstavlja Srbe u FBiH, štititi prava Srba koji žive u ovom entitetu, ali i onih koji su se odselili u Republiku Srpsku ili inostranstvo.

– Cilj nam je da zaštitimo i sačuvamo privatnu imovinu, vodu, livade, šume, bašte… – rekao je Šehovac na konferenciji za novinare i dodao da će značajno mjesto u djelovanju Asocijacije biti pitanje očuvanja srpske kulturno-istorijske baštine, te nacionalnog i vjerskog identiteta na području FBiH, uključujući groblja, kapele i crkve.

On je zamolio sve u FBiH da ne uništavaju nasljeđe Srba, kao i Srbe i Hrvate da drugdje čuvaju nasljeđe Bošnjaka i drugih.

Šehovac je istakao da u FBiH Srbi nisu ni ravnopravni ni konstitutivni.

– Imate situaciju da nas nema ni u kućnim savjetima, savjetu mjesne zajednice, nema nas u opštinskim vijećima – u opštinskim vijećima u Sarajevu nema nijednog Srbina, da ne govorim o upravnim odborima, drugim institucijama u kojima se primaju honorari – naveo je Šehovac i dodao da će se Asocijacija zalagati da Srbi budu ravnopravni od mjesne zajednice do Vlade Federacije.

Kao jednu od prvih aktivnosti Asocijacije, Šehovac je najavio pokretanje inicijative za donošenje zakona o nacionalnim obilježjima naroda BiH.

– Tu se misli posebno na nacionalne zastave Bošnjaka, Hrvata i Srba – rekao je Šehovac i objasnio da u vezi sa ovim postoji veliko neznanje, te se, umjesto nacionalnih, u BiH često koriste državne zastave drugih zemalja.

On je objasnio da je cilj ove inicijative da Srbin u FBiH za svoj nacionalni ili vjerski praznik može slobodno istaći zastavu, kao i Bošnjaci i Hrvati u cijeloj BiH.

Šehovac je rekao da će jedan od zadataka Asocijacije biti da se konačno utvrdi broj Srba koji žive u FBiH, uključujući i povratnike.

Na čelu Inicijativnog odbora za formiranje Asocijacije Srba povratnika u FBiH od 2018. godine do danas, kada je Asocijacija zvanično i formirana, bio je Mile Marčeta, koji ističe da su Srbi u Federaciji svedeni na nivo statističke greške.

– Prava Srba u FBiH su više nego tragična – rekao je Marčeta i objasnio da je to bio razlog za formiranje Asocijacije, koja će biti registrovana u Federaciji, a ne negdje drugo i zastupati prava Srba u ovom entitetu.

Marčeta se zalaže za promjenu odnosa vlasti prema povratnicima i rješavanje njihovih brojnih problema, ali ukazuje i na neadekvatnu zastupljenost Srba u federalnom Parlamentu.

– Jedna od najtragičnijih stvari jeste Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji treba da ima 17 ljudi. Nekada ih ima, a pola su od toga Bošnjaci, Hrvati ili neki treći, zbog čega nikada nije bilo moguće pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa – rekao je Marčeta.

Filter 2019