Tue. Jan 25, 2022
ћирилица /latinica

U Japanu obilježeno 150 godina od rođenja Jovana Dučića

Izvor: FILTER

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine (BiH) u Japanu i Ambasade Republike Srbije u Japanu, u petak (17. decembra) u Tokiju, održana je kulturna manifestacija pod nazivom «Jovan Dučić – građanin svijeta», kojom je obilježeno 150 godina od rođenja istaknutog srpskog pisca, pjesnika, diplomate i akademika Jovana Dučića.

Ovom kulturnom događaju i jubileju prisustvovali su ambasadori i drugi predstavnici diplomatskog kora zemalja u kojima je Jovan Dučić službovao u svojoj, tri decenije dugoj, diplomatskoj karijeri, zatim predstavnici Ministarstva inostranih poslova Japana kao i brojni drugi gosti iz javnog, akademskog, privrednog i kulturnog života Japana.

U uvodnom obraćanju, gostima su se obratili domaćini i organizatori događaja, dr. Siniša Berjan, ambasador BiH u Japanu, i Aleksandra Kovač, ambasador Republike Srbije u Japanu.

Ambasador Berjan je naglasio da je organizacija ovog događaja posvećena predstavljanju dostignuća i kreativnosti našeg velikana Jovana Dučića koji je ostavio dubok trag u istoriji srpske književnosti i diplomatije, te je posebno istakao Dučićevu privrženost i ljubav prema rodnom gradu Trebinju, gdje je i sahranjen.  

Ambasador Kovač je istakla da je Jovan Dučić bio građanin svijeta koji je iz različitih gradova u kojima je živjeo sakupljao impresije, sjećanja, zabilješke, opise, sticao prijatelje i obožavatelje njegovog djela.

Zvanicama se putem online platforme obratio i Mirko Čurić, gradonačelnik Trebinja. Čurić je rekao da o Dučiću najbolje govore njegova djela – dugogodišnja služba u zemljama širom svijeta, kao i značajan književni opus koji je ostavio, a koji svjedoči da je Dučić, uz ostalu srpsku eminenciju, bio glavna pokretačka snaga kulturnog i društvenog života razvoja srpskih zemalja.

Tokom manifestacije, o životu i književnom djelu govorili su i Ivana Grujić (direktor Muzeja Hercegovina), prof. dr Dragan Stanić (predsjednik Matice Srpske iz Novog Sada), prof. dr Goran Milašinović (predsjednik Nacionalne komisije Republike Srbije za UNESCO), prof. dr Gorana Raičević (redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu), a prikazan je i kratak dokumentarni film o Dučiću i njegovoj neraskidivoj vezi sa njegovim rodnim gradom Trebinjem.

U sklopu manifestacije organizovana je i izložba života i djela Jovana Dučića, a zvanice su imale priliku da se bliže upoznaju i sa njegovim izloženim književnim djelima koja su do sada prevedena na engleski jezik.

Ovaj kulturni događaj, koji je prenošen i uživo putem Youtube kanala zbog velikog interesovanja, pratili su i studenti i profesori filozofskih i filoloških fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Univerziteta u Banjoj Luci, Univerziteta u Novom Sadu i Univerziteta iz Beograda.

Filter 2019