Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

U funkciji mobilna aplikacija Grada Istočno Sarajevo

Izvor: Srna, foto: Foto Vaske

U prostorijama gradske uprave Istočno Sarajevo danas je predstavljena mobilna aplikacija putem koje će građani moći da postave pitanja odbornicima Skupštine grada, delegiraju određene teme i ukažu na probleme, te dostave fotografije i lokaciju gdje su problemi evidentirani.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman rekao je da je aplikacija već u funkciji i da su na ovaj način željeli da digitalizuju određene procese u radu Skupštine grada.

On je pojasnio da će odbornicima i predstavnicima lokalne vlasti, direktorima, predstavnicima preduzeća i ustanova koji prisustvuju sjednicama Skupštine, biti omogućena digitalna dostava materijala za sjednice, čime će biti ostvarene znatne uštede za štampanje i dostavu skupštinskih materijala.

“Korišćenjem aplikacije, na godišnjem nivou ćemo uštedjeti više od 250.000 štampanih stranica, tako da je i finasijski efekat jako bitan, a osim toga daje mogućnost da na jednom mjestu dobijemo sve informacije”, izjavio je Koroman nakon prezentacije mobilne aplikacije.

On je rekao da će odbornici dobiti od Skupštine grada za sljedeću godinu po tablet, na kojem će moći da obavljaju odborničku dužnost, te dodao da će na taj način biti omogućen i neposredan kontakt građana sa odbornicima.

“Takođe, popisani su svi nosioci vlasti, kako odbornici, tako i predstavnici gradske uprave, kao i direktori preduzeća koja su u vlasništvu grada sa kompletnim biografijama, a istovremeno je ostavljena mogućnost da njima građani postave i određena pitanja”, naveo je Koroman.

Android aplikacija je povezana sa internet stranicom Gradske uprave Istočno Sarajevo i omogućava direktan pristup internet stranicama gradskih opština.

Koroman je dodao da je sastavni dio aplikacije i “E-dijaspora”, čiji je cilj izrada baze podataka pravnih subjekata i fizičkih lica koja žive i rade u inostranstvu, a porijeklom su iz grada Istočno Sarajevo. Namjera je da se ostvari brža i lakša komunikacija, kao i eventualna saradnja poslovnih ljudi iz dijaspore sa lokalnim partnerima.

Aplikacija “Grad Istočno Sarajevo” već je dostupna na “Gugl plej” prodavnici i besplatna je, a njena prednost je što svi materijali koji se preuzimaju mogu da se koriste u oflajn režimu rada.

Filter 2019