Sun. Jan 23, 2022
ћирилица /latinica

U ovoj sedmici u DZ Istočno Sarajevo vakcinisano 108 osoba

Izvor: Srna

Na području Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže ove sedmice dato je 108 doza vakcine protiv virusa korona, izjavio je Srni koordinator tima za sprovođenje vakcinacije u Domu zdravlja Istočno Sarajevo Danko Vasiljević.
Prema njegovim riječima, prvu dozu u ovom periodu primilo je 18 lica, revakcinisana je 30, dok je treću dozu primilo 60 lica.

Vasiljević je rekao da je ove sedmice imunizacija bila u nešto manjem obimu, jer je administrativni posao u vezi sa vakcinacijom trebalo prilagoditi novom informacionom sistemu.

On je naveo da je do sada na području ove dvije opštine prvu dozu vakcine protiv virusa korona primilo više od 7.500 lica, gotovo isti broj je revakcinisan, a treću dozu je primilo više od 300 stanovnika.

Vasiljević je za iduću sedmicu najavio nastavak vakcinacije protiv virusa korona u Domu zdravlja Istočno Sarajevo, dodavši da je sačinjen spisak sa više od 300 lica koja su se prijavila da prime treću dozu.

On je podsjetio da je promijenjen punkt za vakcinaciju, koja se sada obavlja svakim radnim danom od 13.00 do 18.00 časova u prostorijama Hitne pomoći, dok će se od Nove godine sprovoditi ponedjeljkom i utorkom u navedenom terminu, a ostalim danima će se pripremati spiskovi i obavještavati građani o terminu vakcinacije.

Zbog novog informacionog sistema, rekao je Vasiljević, u prostorijama Hitne pomoći, drugu, odnosno treću dozu vakcine protiv virusa korona, mogu primiti samo građani sa područja Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva koji su primili prvu dozu negdje drugo.

“Razlog je što su u naš sistem koji koristimo uneseni podaci iz timova porodične medicine, tako da ne može da prepozna neko lice sa strane”, pojasnio je on i dodao da zbog toga ne mogu izdati odgovarajuću potvrdu o vakcinaciji sa bar-kodom.

Prema njegovim riječima, lica koja su primila vakcinu u Domu zdravlja Istočno Sarajevo, a nisu njegovi osiguranici, potvrdu mogu dobiti u mjestu življenja ili u regionalnom centru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Vasiljević je ponovio da se na ovom vakcinalnom punktu izdaje evrosertifikat za putovanja u EU.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, Vasiljević je rekao da se ona ne mijenja u proteklih nekoliko sedmica, te naveo da je broj aktivnih slučajeva između 50 i 60.

“U respiratornoj ambulanti dnevno imamo između 30 i 40 pregleda, u koje su uračunati i prvi pregledi i kontrole”, naveo je on.

Vasiljević je pozvao građane koji žele da se vakcinišu protiv virusa korona da se prijave na punktu za vakcinaciju lično ili na mobilni telefon 066/583-457, te dodao da su im na raspolaganju sve vakcine “sinofarm”, “fajzer”, “sputnjik ve” i “astra zeneka”.

Filter 2019