Wed. May 18, 2022
ћирилица /латиница

Сједница НСРС о буџету биће одржана данас

Извор: Срна

Колегијум Народне скупштине Републике Српске прихватио је захтјев Владе за хитно заказивање 26. посебне сједнице парламента, која ће бити одржана данас, а на дневном реду су, између осталог, Приједлог буџета Српске за наредну годину и приједлог програма економских реформи Републике Српске за период 2022-2024. година.

Сједница би требало да почне у 15.00 часова.

Колегијум је одобрио премијеру Републике Српске Радовану Вишковићу дуже вријеме излагања у трајању од 30 минута о приједлогу Програма економских реформи Српске за период 2022-2024. година и министру финансија Зори Видовић по тачки два – Приједлог буџета Републике Српске за наредну годину, саопштено је из Народне скупштине Српске.

Такође је прихваћен приједлог Владе да се о Приједлогу буџета Републике Српске за наредну годину и Приједлогу закона о извршењу буџета за наредну годину гласа одмах по завршетку расправе о овим тачкама дневног реда, као и да се споји расправа о тачкама дневног реда које се тичу сета закона о платама.

Обраћање у трајању од по 10 минута одобрено је предсједнику Привредне коморе Републике Српске Пери Ћорићу, предсједнику Удружења послодаваца Републике Српске Саши Тривићу и предсједници Синдиката Српске Ранки Мишић.

Колегијум је одобрио присуство сједници представника Канцеларије ЕУ у Бањалуци, Канцеларије Амбасаде САД у Бањалуци, те одбио захтјев за присуство представнику Канцеларије високог представника у Бањалуци.

Према предложеном дневном реду за посебну сједницу планиран је приједлог програма економских реформи Републике Српске за период 2022‐ 2024. година по хитном поступку, као и Приједлог буџета Републике Српске за наредну годину по хитном поступку.

Посланици би по хитном поступку требали разматрати и Приједлог закона о извршењу буџета Републике Српске за наредну годину, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о доприносима, те Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о раду.

За дневни ред предложено је разматрање по хитном поступку и Приједлога закона о измјенама Закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Републике Српске, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у јавним службама, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда, Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима у Републици Српској.

По хитном поступку требали би да буду разматрани и Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у области културе, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у органима управе, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у институцијама правосуђа, Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о платама и накнадама судија и јавних тужилаца у Републици Српској.

Међу предложеним законским рјешењима, који ће бити разматрани по хитном поступку, су и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити, Приједлог закона о измјенама Закона о комуналним таксама, Приједлог закона о измјени Закона о пољопривредном земљишту, те Приједлог одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за наредну годину.

Предложено је и разматрање Приједлога одлуке о краткорочном задуживању Републике Српске емисијом трезорских записа за наредну годину, Приједлога одлуке о износу гаранција које може издати Република Српска у наредној години.

Влада Републике Српске, у складу са Пословником Народне скупштине, данас је повукла захтјев за одржавање 25. посебне сједнице Народне скупштине, и та сједница није одржана.

Влада Републике Српске 6. децембра је по хитном поступку утврдила Приједлог буџета Српске за наредну годину у износу од четири милијарде и 24 милиона КМ.

Filter 2019