Sat. Jan 29, 2022
ћирилица /latinica

Stanojević će ostati upamćen po poštenju i skromnosti

Izvor: Srna

Pale danas ispraćaju Svetislava Cecu Stanojevića, osnivača i prvog predsjednika Vrhovnog suda Republike Srpske, ali i uglednog građanina ove lokalne zajednice, saopšteno je iz opštinske uprave.

U saopštenju je navedeno da je Stanojević bio vrhunski intelektualac i čovjek koji je svojom otvorenošću i ljudskom širinom, spremnošću da pomno sasluša i posavjetuje i znanca i neznanca, stekao svojevrstan status omiljenog i dragog sugrađanina.

“Stanojević je pisao istoriju Republike Srpske, ali pored toga ostaće upamćen po poštenju, skromnosti i plemenitosti – osobinama koje je sve rjeđe naći, posebno u jednoj osobi”, navedeno je u saopštenju.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović naveo je da život i djelo Stanojevića najbolje pokazuju kako su istinski veliki i umni ljudi najčešće obični i pristupačni.

“Naš Ceco je istovremeno bio i poseban i jednostavan, čovjek kakav se rijetko susreće i naša je privilegija što smo ga imali kao sugrađanina i dobrog komšiju, a njegov odlazak je veliki gubitak za opštinu, grad Istočno Sarajevo i Republiku Srpsku u cjelini”, poručio je Jugović.

U saopštenju je navedeno da su od Stanojevića mogli mnogo naučiti o pravu, ali i drugim naučnim disciplinama, jer je bio rijetko načitan i čovjek širokog obrazovanja, ali i, što je neprocjenjivo o vrijednostima koje čovjeka čine čovjekom, u pravom i punom smislu te riječi.

Stanojević je ostavio dubok trag u istoriji pravosuđa Republike Srpske, a bio je i najmlađi sudija nekadašnje Jugoslavije, s obzirom na činjenicu da je prvi put izabran za sudiju 1964. godine u svojoj 25. godini.

On će ostati upamćen na Palama kao pravdoljubiv i dobar čovjek, koji nije štedio ogromno znanje i životnu energiju kako bi bio na usluzi svom narodu i Republici Srpskoj.

Stanojević će biti sahranjen danas u 13.00 časova u Donjoj Ljubogošti kod Pala.

Filter 2019