Fri. Jan 28, 2022
ћирилица /latinica

Ramić ubijen nakon prepirke zbog maltretiranja mladića?

Foto: klix.ba/I.Š.

Izvor: Nezavisne novine

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je od Kantonalnog suda raspisivanje potjernice za Sarajlijom Adelom Kabašem (30), osumnjičenim za ubistvo sugrađanina Mehmeda Ramića (25) zvanog Meša, te predložilo da mu odredi jednomjesečni pritvor, kao i za Amela Jašarevića (30), koji je takođe osumnjičen za ubistvo Ramića.

Takođe, u ovom slučaju Tužilaštvo je zatražilo pritvor i za Sarajlije Edvina Imamovića (32), osumnjičenog za pomaganje u krivičnom djelu, i Igora Zuku (33), kojeg terete za pomoć počiniocu nakon učinjenog krivičnog djela.

Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni na slobodi mogli uticati na svjedoke i prikriti dokaze te da bi njihovim boravkom na slobodi moglo doći do uznemirenja javnosti.

Odluka o prijedlogu pritvora još uvijek nije poznata.

Ramić je ubijen u nedjelju naveče na raskrsnici u sarajevskom naselju Pofalići, a Jašarević je već priznao da je pucao u njega.

Imamović i Zuko su, kako se sumnja, bili na licu mjesta, a policija još traga za Kabašem, koji je odranije poznat policiji kada je koristio drugo prezime.

Policija sumnja da je na ubijenog Ramića pucano iz dva vozila, a on je te noći bio u pežou. Navodno je u jednom golfu kao suvozač bio Kabaš, a vozio je Imamović, dok je u drugom golfu sa Zukom bio Jašarević.

Prema pisanju federalnih medija, kobne noći su se na semaforu kroz prozore vozila verbalno sukobili zbog mladića kojeg je navodno Ramić maltretirao, nakon čega je uslijedila pucnjava.

Kabaš je nakon pucnjave pobjegao, a Jašarević se u međuvremenu predao policiji, odnosno ostao je na mjestu pucnjave i, prema riječima njegovog branioca, pozvao Hitnu pomoć. Prema njegovom iskazu pred policijom branio se da je pucao u samoodbrani, jer je ubijeni navodno bio potegao pištolj.

Imamović i Zuko su naredni dan uhapšeni zbog postojanja sumnje da imaju veze s izvršenjem krivičnog djela ubistvo.

Jašarević je odranije poznat policiji po krivičnim djelima, a hapšen je zbog paljenja vozila. Poznat je i Kabaš, koji se prezivao Murtović, i hapšen je zbog raznih krivičnih djela i pucnjava.

Ubijeni Ramić je bio navijač FK Željezničar, a kada je ubijen iz tog kluba su naveli da je Meša bio odan prijatelj i vjeran navijač tog kluba, čiji će glas s južne tribine nedostajati “plavima”.

Zanimljivo je da je policija u intenzivnoj potrazi za odbjeglim Kabašem kod njegovog šure otkrila laboratoriju droge te 106 stabljika kanabisa i više od dva kilograma marihuane, zbog čega je uhapšen Emir Kabaš.

Međutim, Emira Kabaša terete samo zbog narkotika, a tvrdio je da je drogu uzgajao za svoje potrebe.

Filter 2019