Tue. Jan 25, 2022
ћирилица /latinica

Prošlo 29 godina od zločina u Jošanici, optužnica još nema

Izvor: SRNA

Navršilo se 29 godina od zločina nad Srbima u fočanskom selu Jošanica i njegovim zaseocima, kada su pripadnici takozvane Armije BiH na Nikoljdan 1992. godine za nekoliko sati ubili 56 stanovnika srpske nacionalnosti, a za taj zločin ni danas nema optužnica.

Foča, Gornja Jošanica:  stradali 19. decembra 1992. godine, na kućnom pragu - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Na praznik Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca, 19. decembra 1992. godine, koji je i krsna slava mnogih mještana, dobro naoružane i brojne muslimanske snage napale su područje Jošanice.

Napad su započeli u vrijeme kada je većina mještana dočekivala goste ili bila za slavskom trpezom.

Žrtve su ubijali na veoma svirep način, često hladnim oružjem. Među ubijenim je bila 21 žena, kao i troje djece mlađe od 11 godina.

Najmlađa žrtva je dvogodišnja Danka Tanović, a ubijeni su i sedmogodišnji Dražen i njegova desetogodišnja sestra Dragana.

Najstarija žrtva u ovom pokolju bio je devedesetogodišnji starac Rade Pljevaljčić.

Okružno javno tužilaštvo u Trebinju je do 2012. godine vodilo istragu o ovom zločinu, ali i pored brojnih svjedočenja preživjelih nije podignuta nijedna optužnica.

Nakon toga slučaj je predat Tužilaštvu BiH iz kojeg su poručivali da je ovaj zločin jedan od prioriteta, ali i pored toga još niko nije odgovarao za zločin u Jošanici.

Filter 2019