Sat. Jan 29, 2022
ћирилица /latinica

Promovisan roman “Vreža” Branka Stankovića

Izvor: Srna

Dobitnik nagrade “Zlatna sova” za roman “Vreža” Branko Stanković izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da njegova knjiga simbolično povezuje dva mnogostaradlna naroda – Srbe i Jermene, koji su u prošlosti doživjeli stravičan genocid.
Stanković je je tokom promocije u Matičnoj biblioteci u Istočnom Sarajevu prisutnima pojasnio da je genocid nad Srbima počinila ustaška Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ tokom Drugog svjetskog rata, a nad Jermenima Turska tokom 1915. godine.

Prema njegovim riječima, roman govori o osvetnicima, Srbinu Blagoju Jovoviću i Jermenu Sogomonu Tehlirjanu, koji su htjeli da se osvete krvnicima svojih naroda, zlikovcima Anti Paveliću i Talat-paši.

“Osveta se na jermenskom kaže vrež, pa naslov romana postaje jasan. Jermen Sogomon Tehlirijan je 1921. godine u Berlinu izvršio atentat na Talat-pašu, turskog zločinca najodgovornijeg za genocid nad Jermenima, a Blagoje Jovović je 1957. godine u Buenos Ajresu pucao na ustaškog krvnika Antu Pavelića”, pojasnio je Stanković.

Foto: Kulturni centar Istočno Sarajevo

Stanković je ukazao da su se oni Jermeni koji su uspjeli da izbjegnu turski genocid, u kojem je ubijeno oko 1.500.000 ljudi, rasuli po cijelom svijetu, tako da jermenska dijaspora broji oko 6.000.000, dok ih u matičnoj državi živi svega tri miliona.

“Jermenski narod ima snažnu kulturu sjećanja. Svakog 24. aprila u Jerevanu sve bude u znaku velikog stradanja. Narod se okuplja pored vječne vatre i spomenika na memorijalnom kompleksu Cicernakaberd, da odaju počast stradalim sunarodnicima koje su Turci poubijali u nezapamćenom genocidu”, rekao je Stanković.

On je naglasio da i Srbi treba da ustanove sličan datum i podignu slične spomenike, te da mogu dosta da nauče od jermenskog naroda.

Književnu nagradu “Zlatna sova” za najbolji neobjavljeni roman dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Foto: Kulturni centar Istočno Sarajevo
Filter 2019