Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Preprodaje zemlje na Jahorini: Odbornici SO Pale i danas najviše o stanju na olimpijskoj planini

Autor: FILTER/M.K.

Odbornici Skupštine opštine Pale usvojili su budžet ove opštine za 2022. godinu u iznosu od 16.600.000 KM.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je budžet investicioni ali da su značajna ulaganja u pronatalitetnu politiku, sport, te subvencionisanje rada ustanova. Govoreći o važnim projektima, pomenuo je i one koji će biti realizovani iz budžeta Srpske.

“To su  objekat Fakulteta fizičke kulture i sporta vrijednosti pet miliona KM, izgradnja zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo od 7,5 miliona KM“, rekao je Jugović.

On je dodao da će Opština u toku zimskih mjeseci provesti neophodne procedure kako bi se već na proljeće moglo početi raditi.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina kaže da budžet u iznosu od 16.660.000 ima kontinuitet rasta, što nije rezultat prodaje zemlje već rezultat investicija Vlade Republike Srpske, kao i povećanja prihoda od rente i uređenja.

“Radi se o prihodima koji nisu samo jednokratni. Pet miliona KM smo iz budžeta planirali u invensticije i to govori dovoljno o budžetu“, izjavio je Škipina.

Odbornici SDS-a dali su konkretne prijedloge za budžet, podržali ovaj dokument i kažu, nemaju neke velike zamjerke na ono što se planira. Kao zamjerku ističu rast sredstava za plate i naknade, što je, kako kažu, praksa u svim budžetima prethodnih pet godina.

Planirani budžet nije dobio podršku odbornika PDP-a i to zbog, kako pojašnjavaju, rasta plata i naknada ali i velikog broja prijedloga koje ne prati adekvatna projektna dokumentacija. Nije prihvaćen njihov amandman da se uplati jednokratna pomoć radnicima Doma zdravlja i to po 500 KM svakom radniku.

“Radnici Doma zdravlja Pale  pružaju zdravstvenu zaštitu za preko 22.000 stanovnika opštine ali i turiste i studente. Naš prijedlog načelnik je odbio pravdajući to informacijom da su već „intervenisali“ da radnici Doma zdravlja „Pale“ dobiju zaostale plate iz nekog prošlog vremena”, objašnjava Tošić.

Jahorina – preprodaja zemlje i izmjene regulacionog plana

Na današnjoj sjednici pred odbornicima se našlo čak 15 inicijativa fizičkih i pravnih lica za izmjene različitih dijelova regulacionog plana na Jahorini.

Iako ovo nisu neuobičajeni zahtjevi, danas su izazvali posebnu raspravu. Tačnije dvije inicijative za parcele za koje je utvrđeno da su sada u vlasništvu fizičkih lica iako ih je Opština prodala Olimpijskom centru.

Opozicija tvrdi da je opština iskorištena od strane Olimpijskog centra “Jahorina” koji, kako navode, zarađuje prodajući skupo ono što su od opštine dobili jeftino.

Marko Sikima, odbornik SDS-a, podsjeća da je prethodni saziv SO Pale usvojio odluku da Olimpijskom centru “Jahorina” po povoljnoj cijeni proda 7.500 kvadratnih metara zemljišta za realizaciju infrastrukturnih projekata od važnosti za ovaj centar, a to su kaskadni parking i polazna stanice gondole.

On dalje objašnjava da je polazna stanica gondole izgrađena na trećini parcele koja je prodata OC “Jahorina”. Onda je OC, kako tvrdi Sikima, ostatak parcele preprodao fizičkom licu i tada zaradio 1,6 miliona KM.

“A što se tiče kaskadnog parkinga na Poljicama, on nije izgrađen kako je bilo najavljeno i tu parcelu je OC preprodao drugom fizičkom licu, koji tu namjerava da gradi hotel. To lice je podnijelo inicijativu SO Pale za izmjenu regulacionog plana i nju je skupštinska većina usvojila”, kaže Sikima.

On poručuje da trebaju reagovati i nadležne institucije jer je ugovor prekršen i da bi zemljište na Jahorini trebalo biti vraćeno opštini Pale na upravljanje.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da je tačno da je opština prodala zemljište OC “Jahorina” po cijeni od 300 KM po metru kvadratnom, ali da moraju cijeniti sve ono što je urađeno na planini i da to ide samo u korist opštine.

“Jahorina predstavlja turističku destinaciju broj jedan i mi ne možemo ulaziti u to da li oni preprodaju te lokacije ili ne. Na SO Pale je da podrži  pokretanje inicijativa, postoji dalja procedura, javna rasprava. Pokretanje inicijative ne znači automatski da će ta inicijativa biti usvojena”, pojašnjava Jugović.

On dodaje da opština Pale ima  benefite sa Jahorine od naknada od rente i vanjskog uređenja objekata, te da moraju podržati određene investitore.

Predsjednik SO Pale Damjan Škipina kaže da je dobro da postoji interesovanje i inicijative za Jahorinu jer to znači ulaganje i nova radna mjesta. 

Ipak, način izmjene regulacionih planova, zreo je za promjenu.

“U pripremi su odluke vezane upravo za inicijative izmjena regulacionih planova. Ubuduće će se regulacioni planovi raditi jednom godišnje ili jednom u dvije godine, u zavisnosti od potreba i zahtjeva. Takođe, priprema se i revizija regulacionog plana”, naveo je Škipina.

Filter 2019