Sat. Jan 29, 2022
ћирилица /latinica

Petrović: Povećanje plata mora da prati povećanje troškova života

Izvor: savezsindikatars.org

U Banjaluci je održana sjednica Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Republike Srpske, kojoj je prisustvovao ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović. Na sjednici je bilo riječi o poboljšanju materijalnog statusa radnika i zahtjevu ovog sindikata, a koji se odnosi na raspakivanje zakona o platama u Republici Srpskoj u smislu posebnog iskazivanja naknada za topli obrok i regres na postojeće koeficijente.

„Povećanje plata se kreće, kao što je Vlada RS i najavila, u iznosu od tri do pet odsto. Smatramo da povećanje plata treba da prati povećanje troškova života, što je i zaključak današnje sjednice. Svjedoci smo da u posljednja dva mjeseca imamo veliko povećanje troškova života i osnovnih životnih namirnica. Sindikat pravosuđa podržava povećanje plata, ali u narednom periodu povećanje plata mora pratiti i povećanje troškova života, kako bi zaustavili odlazak radno sposobnog stanovništva sa ovih prostora, jer je neophodno da plate u naredne najmanje tri godine rastu 10% godišnje , plus troškovi inflacije“, rekao je Siniša Petrović.

Petrović je ponovio da je, kada je u pitanju topli obrok i regres, Vlada Republike Srpske jedini poslodavac koji više ne isplaćuje topli obrok svojim radnicima. Vraćanje toplog obroka ima zakonsko uporište i za to ima još vremena da se popravi ovo stanje, jer je topli obrok stvarni trošak.

„Još jednom ponavljamo i insistiramo na tome da bi trebalo da se vrati ta  naknada za topli obrok za zaposlene u pravosudnim institucijama, a kada to kažem to se odnosi i na ostale kolege iz sindikata budžetskih korisnika koji rade i djeluju u okviru Saveza sindikata RS“, kaže Petrović.

Ministar pravde RS Anton Kasipović kaže da je današnji sastanak bio radni i predstavlja još jednu potvrdu dobre i kontinuirane saradnje. Napominje da je do sada bilo dobrih rješenja, zahvaljujući inicijativama ovog sindikata.

„Bio bih srećniji da je povećanje plata veće. Bio bih srećniji da povećanje u potpunosti prati rast troškova života i mislim da je to nešto u čemu i Vlada RS sa socijalnim partnerima treba da teži. Iz Vlade RS možemo garantovati stabilnost svih isplata i obezbijediti ovo povećanje“, kaže minsitar Kasipović.

Sindikat pravosuđa RS će u narednoj godini insistirati na još jednom povećanju plata u što skorije vrijeme, jer se plate moraju povećavati i ključno je da se u narednoj godini insistira da se vrati naknada za topli obrok i regres. U Ministarstvu pravde RS kažu da će pratiti rješenja u okviru Vlade Srpske, o čemu će pregovarati u narednoj godini i u periodu kolektivnog pregovaranja.

Filter 2019