Fri. Jan 28, 2022
ћирилица /latinica

Otvorena izložba “Kroz zbirke i fondove” Arhiva BiH

Izvor: Srna

Direktor Arhiva BiH Danijela Mrda danas je u Sarajevu otvorila izložbu “Kroz zbirke i fondove”, povodom 74. Dana arhiva i arhivske službe u BiH, koja se sastoji od različitih dokumenata, karata i mapa građevinskih premjera u originalnim oblicima iz Austrougarskog perioda.
Mrda je novinarima rekla da joj posebno zadovoljstvo i čast što se izložba prvi put u istoriji Arhiva BiH organizuje u prostorijama ove institucije.

“Izvršili smo selekciju, što je bio gotovo nemoguć zadatak, jer je kulturno nasljeđe i arhivska građa koju mi posjedujemo nacionalno blago iz kojeg je teško izvršiti selekciju. Zahvaljujući našim izuzetno stručnim arhivskim radnicima napravili smo selekciju i obuhvatili sve istorijske periode i važne datume”, istakla je Mrda.

Prema njenim riječima, pripremili su lijepu zbirku različitih dokumenata, karata, kao i mapa građevinskih premjera iz Austrougarskog perioda u originalnim oblicima.

Mrda je najavila da će 75 godina postojanja Arhiva BiH obilježiti brojne tematske izložbe naredne godine, koje će biti zanimljive za sve ljubitelje, kako istorije, tako i kulture na ovim prostorima.

“Javnosti u BiH planiramo predstaviti dokument koji do sada Arhiv BiH nikada nije pokazao, a to je prepis jedne od povelja s kraja 14. vijeka”, naglasila je Mrda, ne želeći da iznosi više detalja.

Tokom današnje izložbe predstavljen je 49. i 50. dvobroj časopisa koji izdaje Arhivističko udruženje BiH.

Novoizabrani predsjednik Udruženja Vladan Vukliš rekao je da je ovo udruženje više decenija vodeća strukovna organizacija na prostoru BiH.

Vukliš naglašava da je arhivska struka u BiH relativno mala u odnosu na broj stanovnika i arhivske građe koju čuvaju i ubjedljivo ih ima najmanje u regionu.

“Arhivističko udruženje u nekom doglednom periodu sa arhivskim institucijama u BiH planira da se bavi pitanjem imlementacije integrisanih softverskih rješenja za arhivski opis, obradu arhivske građe, kao i izgradnjom infrastrukture za proces digitalizacije koji je predstoji arhivima u BiH”, pojasnio je Vukliš.

Vukliš je rekao da će digitalizacija omogućiti napredovanja i integrisanje podataka sistema i omogućavanja njihove što lakše pretrage i veće dostupnosti.

Filter 2019