Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Opština pomogla JKP Trnovo sa 100.000 KM za sanaciju deponije

Izvor: Srna

Opština Trnovo danas je Javnom komunalnom preduzeću “Trnovo” isplatila 100.000 KM za nabavku neophodne opreme za saniranje deponije u Krupačkim stijenama, saopšteno je iz ove opštinske uprave.
Deponija “Krupačke stijene“, kojom upravlja JKP “Trnovo”, zahtijeva hitnu sanaciju radi prilagođavanja rada prema zakonskoj regulativi.

Iz Opštine Trnovo očekuju da opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, s obzirom da je riječ o gradskoj deponiji koju koriste i te opštine, urade isto, odnosno izdvoje sredstva za ovu namjenu, kao i grad Istočno Sarajevo, kako bi deponija ispunjavala minimum potrebnih uslova.

Kako se navodi, nadležno preduzeće je od osnivanja, u proteklom periodu, preduzelo mnoštvo aktivnosti, izrađen je “Idejni projekat sanacije sa nastavkom eksploatacije deponije komunalnog otpada “Krupačke stijene“, potom “Projekat za izgradnju lagune za sakupljanje deponijskog filtrata na deponiji.

Sanacija je dugotrajan i zahtjevan proces, koji iziskuje velika novčana sredstva, koje komunalno preduzeće ne može samostalno da obezbijedi, navodi se u saopštenju.

Prateći projektnu dokumentaciju i smjernice sadržane u njoj, prioriteti u postupku sanacije deponije su prvenstveno izgradnja lagune za sakupljanje deponijskog filtrata, kao i ugradnja gasnih kolektora.

Takođe, jedan od prioriteta je i nabavka građevinske mašine-buldožera veće snage koji je neophodan za svakodnevni proces odlaganja otpada na deponiji.

Filter 2019