Sat. Jan 29, 2022
ћирилица /latinica

Optužnica protiv pripadnika tzv. ARBiH zbog mučenja i ubistava zarobljenih srpskih vojnika

Izvor: Srna

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika takozvane Armije BiH kojom se terete za ratni zločin protiv zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske na području Teočaka.

-Optuženi su Dževad Avdičević, Ahmed Hadžajlić, Muharem Efendić i Izet Ikanović – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužene terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu komandira i pripadnika takozvane Armije BiH sa područja Teočaka i okoline, postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika, što je rezultovalo mučenjima, zlostavljanjima, premlaćivanjima i mučenjima na ponižavajuće načine, kao i ubistvom zarobljenika i kasnijim skrivanjem njihovih posmrtnih ostataka.

U optužnici se navodi da su optuženi zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske onemogućili status ratnih zarobljenika i evidentiranje u zvaničnim evidencijama te počinili i omogućili drugima premlaćivanje, zlostavljanje i mučenje zarobljenika, kojima su nanošene teške fizičke i duševne povrede.

Nakon toga, organizovali su „prijeki sud“, javno strijeljanje i egzekuciju dvojice zarobljenika, čije su posmrtne ostatke ukopali u prethodno iskopane grobnice, a nakon počinjenog zločina, skrivali tijelo jednog od ubijenih te onemogućili razmjenu posmrtnih ostataka.

Navode optužbe, Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 93 svjedoka i vještaka te prilaganjem više od 230 dokaznih materijala.

Sudu BiH upućen je i prijedlog za određivanje mjera zabrane.

Filter 2019