Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Održan godišnji koncert KUD-a “Mladost”

Izvor: Srna, foto: Filter

Članovi Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ “Mladost” sa Pala, koje djeluje 68 godina, predstavili su se večeras na tradicionalnom godišnjem koncertu sa 11 koreografija.
Predsjednik KUD-a “Mladost” Milan Čvoro izjavio je novinarima da su se poslije godinu dana pauze zbog pandemije virusa korona, odlučili da održe godišnji koncert na kojem je nastupilo 200 njihovih članova.

Čvoro je rekao da su im gosti bili kulturno-umjetnička društva “Alat” iz Trebinja i “Pelagić” iz Banjaluke sa kojima su se bratimili u septembru.

On dodaje da KUD “Mladost” na ovaj način čuva tradiciju.

Predsjednik KUD-a “Pelagićevo” iz Banjaluke Olivera Čudić rekla je da se ovo društvo večeras predstavilo sa vlaškim igrama.

Ona je naglasila da su se pobratimili sa Kulturno-umjetničkim društvom “Mladost” jer su željeli da povežu Sarajevsko-romanijsku oblast, Hercegovinu i Krajinu i dodala da je to dobar potez.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da KUD “Mladost”, koji svaku godinu zaokruži koncertom, uvijek priredi nešto najljepše za gledanje.

“Želim im uspješan rad u narednom periodu, a opština podržava sve njihove aktivnosti i to će činiti i dalje jer su oni najbolji predstavnici Sarajevsko-romanijske regije kada je riječ o čuvanju srpske tradicije”, istakao je Jugović.

Umjetnički rukovodilac KUD-a “Mladost” Mladen Krsman kaže da je koncert retrospektiva njihovog godišnjeg rada.

On kaže da su folklornim koreografijama prošli kroz cijelu BiH i istočnu Srbiju jer su željeli da publici ponude nešto što je izvorno i atraktivno.

Krsman ističe da su večeras nastupale sve sekcije društva.

Član KUD-a “Mladost” Dragana Tomić rekla je da je član već 25 godina, da su večeras proslavili 68. rođendan ovog društva i da svojom igrom i entuzijazmom prkose trenutnoj pandemiji.

Kulturno-umjetničko društvo “Mladost” osnovano je 1953. godine, a bavi se očuvanjem izvorne tradicije i kulture kroz igru, pjesmu i prikupljanje narodne nošnje.

Imaju više od 300 članova podijeljenih u četiri grupe u više sekcija-folklorna, frulaška, guslarska, narodni orkestar i izvorna grupa.

Filter 2019