Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Novo hapšenje zbog konkursa u Graničnoj policiji BiH

Izvor: Filter, Srna

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ izvršili su pretrese na dvije lokacije na području Bihaća i Sarajeva i uhapsili su jedno lice koje se dovodi u vezu sa nezakonitim konkursnim procedurama oko prijema kadeta u Graničnoj policiji BiH.

Pretresi lica i objekata, kao i hapšenje izvršeni su u nastavku akcije “Konak” zbog sumnje da su počinjena krivična djela ometanje rada pravosuđa u vezi sa krivičnim djelima primanje dara i drugih oblika koristi, primanje nagrade i drugih oblika koristi za trgovinu uticajem i udruživanje radi činjenja krivičnih djela, saopšteno je iz Sipe.

Uhapšeno lice biće sprovedeno u prostorije Sipe zbog kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Podsjećamo, u istoj akciji prije dva dana uhapšeno je jedno lice, dok su ranije uhapšeni predsjednik Konkursne komisije Rejhan Rakovića i još dvojice osumnjičenih policijskih službenika upletenih u ovaj slučaj.

Akcija “Konak”, koju provodi SIPA, odnosi se na konkurs za prijem kadeta u GP BiH. Trojica pripadnika GP uhapšena su krajem septembra zbog sumnje da su uzimali novac za prijem kadeta.

Tada su pripadnici SIPA-e upali u prostor Granične policije BiH gdje su izvršili pretres zbog sumnje na namiještanje konkursa za kadete, odnosno na uzimanje mita za njihov prijem u službu. Tada su uhapšeni Rejhan Raković, Ensar Salčinović i Kenit Čakić.

Osumnjičeni se terete za zloupotrebu položaja, primanje poklona i drugih oblika koristi, primanje ngrade radi trgovine utjecaja. Nezvanično, oni su za prijem kadeta uzimali 10, 15 i 20 hiljada KM u zavisnosti od nacionalnosti kadeta.

Filter 2019