Tue. Jan 25, 2022
ћирилица /latinica

Najčešće greške vozača u zimskim uslovima i savjeti za bezbjednu vožnju

Izvor: B92

Najbrže se stiže polako. To je mudra izreka koju vozači treba da imaju na umu naročito tokom zimskih mjeseci kada uslovi na putu značajno otežavaju upravljanje vozilima.

Snijeg, led, smanjena vidljivost i nepreglednost puta znače da vozači treba da povećaju oprez u saobraćaju.

Mnogi se pouzdaju u svoje vozačke sposobnosti, ali na zaleđenom kolovozu zaustavni put je mnogo duži i na to teško možete uticati, bez obzira na to koliko ste dobar vozač.

Ono što svakako možete da učinite kako biste izbjegli sudar sa vozilom ispred vas je da držaite veće rastojanje nego kada vozite ljeti i po suvom kolovozu.

U nastavku donosimo još korisnih savjeta za bezbjednu zimsku vožnju i upozoravamo na najčešće greške koje vozači čine zimi (a koje vi svakako želite izbjeći i stići bezbjedno na cilj).

1. Vožnja na neadekvatnim gumama

Da li znate u kakvom su stanju zimske gume na vašem vozilu? Ako ih koristite već nekoliko sezona, provjerite dubinu “šare” odnosno je li veća od 4 mm – sve ispod toga predstavlja veliku opasnost pa je potrebno kupiti nove zimske gume.

Osim toga, barem jednom mjesečno provjeravajte pritisak u gumama jer niža temperatura uzrokuje njegov pad, što dovodi do slabijeg prijanjanja pneumatika.

Najbolje zimske gume su one o kojima vozač redovno vodi brigu.

2. Automobil nije spreman za zimske uslove

Prije početka zime uglavnom smo fokusirani na odgovarajuće pneumatike, a često zaboravljamo da provjerimo u kakvom su stanju brisači stakala, da li (možda) treba da promijenimo ulje u motoru ili rashladnu tečnost, da li se akumulator puni kako treba…

Po hladnom vremenu vaše vozilo zahtjeva dodatnu pažnju jer i najmanji problem može uzrokovati veliku štetu ako se ne riješi na vrijeme.

Redovni servis vozila prije početka zime prioritet je svim ozbiljnim vozačima.

3. Prebrza vožnja

Ograničenja brzine na putu važe kada je kolovoz suv i vidljivost dobra. Kada padnu kiša ili snijeg, prva stvar koju treba da uradite je da dodatno usporite bez obzira na to šta piše na znakovima za ograničenje brzine.

Sporija vožnja možda jest frustrirajuća, ali je jedini način za zadržati kontrolu nad vozilom.

Naravno ne treba ni ići u krajnost i voziti presporo. Ako vozimo drastično sporije od ostatka saobraćaja, drugim vozilima biće teško da se prilagode pa su povećane šanse da dođe do sudara.

4. Premalo rastojanje između vozila

Na mokrom i ledom prekrivenom kolovozu zaustavni put automobila se produžava i zato je potrebno držati veći razmak između vozila nego inače.

Izuzetno je važno i da pazite šta se dešava iza vas – najčešće nezgode zimi se događaju tako što vas neko udari otpozadi.

5. Vožnja u zimskoj odjeći

Perjana zimska jakna, kapa, šal i rukavice čuvaće vas od hladnoće dok ste napolju, ali u automobilu imate grijanje i nema potrebe za debelim slojevima.

Opasnost leži u tome što zimska odjeća otežava vašu pokretljivost i pogled na saobraćaj, dok zbog zimske obuće sa debelim đonom nećete dobro osjetiti papučice gasa, kočnicu i kvačilo pa možda nećete moći dovoljno brzo da reagujete kada to bude potrebno.

6. Vožnja u automobilu prekrivenom snijegom i ledom

Tek kada sastružete sav led sa svih prozora i uklonite snijeg sa čitavog vozila možete bezbjedno krenuti u vožnju.

Vožnja sa snijegom na automobilu je kažnjiva jer tokom vožnje snijeg i led sa vašeg automobila može odletjeti na drugo vozilo i izazvati štetu ili čak saobraćajnu nezgodu.

Nikako ne zaboravite da očistite svjetla na vozilu. Ako su prekrivena ledom ili snijegom (u kombinaciji sa vremenskim uslovima koji utiču na lošu vidljivost na putu), drugi vozači vas možda neće dobro vidjeti kada usporavate pa bi vas mogli udariti.

Filter 2019