Sat. Jan 29, 2022
ћирилица /latinica

Kompromitovani konkurs GP BiH još nije poništen, danas uhapšeno još jedno lice

Izvor: FILTER

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH danas su u nastavku akcije “Konak” u Travniku uhapsili jedno lice zbog sumnje na nezakonitosti prilikom konkursne procedure prijema kadeta u Graničnu policiju BiH.

Iz SIPA-e je saopšteno da se uhapšeno lice tereti za primanje dara, nagrade i drugih oblika koristi, kao i za trgovinu uticajem.

Današnja vijest ponovo je skrenula pažnju na Graničnu policiju BiH i konkurs za prijem kadeta.

Naime, ni poslije dva mjeseca kompromitovani konkurs za prijem kadeta u GP BiH nije poništen.

Kako danas piše portal Kliks, Odbor za žalbe policijskih službenika zaprimio je žalbu glavnog inspektora Granične policije BiH Svevlada Hofmana podnesenu zbog pomoćnika direktora GP BiH Dragana Kulića, u vezi sa kompromitovanim konkursom za prijem kadeta u ovu državnu policijsku agenciju.

“Hofman se žalio da Kulić nije postupio po Zahtjevu za poništavanje Javnog oglasa za prijem kadeta u Graničnu policiju BiH koji mu je Hofman službenim putem dostavio prije više od dva mjeseca. Kulić je Hofmanov službeni zahtjev, prema nezvaničnim saznanjima, jednostavno izignorisao tako da je uslijedila žalba drugostepenom organu radi tzv. šutnje administracije”, piše Kliks.

Podsjećamo, procedura izbora kadeta Granične policije BiH naprasno je prekinuta hapšenjem predsjednika Konkursne komisije Rejhana Rakovića i još dvojice osumnjičenih policijskih službenika upletenih u ovaj slučaj u akciji “Konak”.

Uprkos svemu konkurs još nije poništen, a GP BiH nije donijela odluku da li konkurs treba poništiti ili ne, što je dovelo do blokade u procesu prijema kadeta, ali i u raspisivanju novog poziva za prijem 150 policijskih službenika u GP BiH.

Uslijed odlaska kadrova u penziju, promjene posla i otkaza GP BiH trenutno ne može zaposliti nove službenike.

Takođe, Ministarstvo bezbjednosti BiH može “otkočiti” proces jer kada bi dva člana konkursne komisije koje je imenovao resorni ministar Selmo Cikotić, podnijeli ostavke na članstvo u komisji, ostala bi samo dva člana od ukupno pet s obzirom da je predsjednik Raković uhapšen. To bi bilo dovoljno da se oglas mora poništiti, prenosi Kliks. Zašto se ovo ne događa, nije poznato.

Podsjećamo, akcija “Konak”, koju provodi SIPA, odnosi se na konkurs za prijem kadeta u GP BiH. Trojica pripadnika GP uhapšena su krajem septembra zbog sumnje da su uzimali novac za prijem kadeta.

Tada su pripadnici SIPA-e upali u prostor Granične policije BiH gdje su izvršili pretres zbog sumnje na namiještanje konkursa za kadete, odnosno na uzimanje mita za njihov prijem u službu. Tada su uhapšeni Rejhan Raković, Ensar Salčinović i Kenit Čakić.

Osumnjičeni se terete za zloupotrebu položaja, primanje poklona i drugih oblika koristi, primanje ngrade radi trgovine utjecaja. Nezvanično, oni su za prijem kadeta uzimali 10, 15 i 20 hiljada KM u zavisnosti od nacionalnosti kadeta.

Filter 2019